Omdat ze nauwelijks calorieën bevatten, zijn de zoetstoffen uit de Steviaplant niet alleen voor gezonde mensen maar ook voor diabetici en zwaarlijvigen een gezond alternatief voor suiker. Bij hoge concentraties treden zelfs gunstige gezondheidseffecten op. Dat stelt professor Jan Geuns in zijn boek “Stevia and steviol glycosides”.
Steviablaadjes en de zoetstof steviolglycosiden zijn al in heel wat landen als Brazilië en Paraguay toegelaten als lagecaloriezoetstof. In de Verenigde Staten zijn de blaadjes en extracten toegelaten als dieetsupplement. Maar de Europese Commissie weigerde in 2000 de blaadjes en de zoetstof als voedseladditief. De Europese Stevia Associatie diende in 2007 nieuwe dossiers in om de blaadjes en steviolglycosiden toe te laten als voedseladditief.
Geuns is er voorstander van om het product toe te laten. Het is volgens hem immers een zeer geschikte suikervervanger. “De lage doses hebben alleen maar zoetende eigenschappen zonder farmacologische eigenschappen. Toegediend in hoge doses is er sprake van gunstige farmacologische effecten. Zo verlaagt het product de bloeddruk bij personen met hypertensie en de bloedsuikerspiegel bij personen met diabetes type 2. Het verhoogt ook de insulinegevoeligheid, remt huidaandoeningen af en voorkomt aderverkalking. Bovendien zijn geen nevenwerkingen bekend”, aldus Geuns. (jv)
Reacties
1 Trackbacks For This Post
september 27th, 2013 om
[…] EFSA heeft een positief wetenschappelijk advies gegeven over het gebruik van stevioglycosiden, het zoete deel van de steviaplant. Dat betekent dat deze EFSA stevia-onderdelen veilig acht voor het gebruik in voeding en dranken, […]
Reageer op dit bericht