De regering van de toekomstige Amerikaanse president Barack Obama zal zo snel mogelijk een systeem van emissiehandel opzetten. (NY Times)
Doel is om de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk worden gehouden voor de opwarming van de aarde, in 2020 terug te brengen naar het niveau van 1990. In 2050 moet sprake zijn van een reductie van nog eens 80 procent. Verder wil Obama jaarlijks 15 miljard dollar investeren in de ontwikkeling van schone energie. In een videoboodschap aan een klimaatbijeenkomst van Amerikaanse gouverneurs van Democraten en Republikeinen in Los Angeles zei Obama dat hij klimaatverandering beschouwt als „een van de grootste uitdagingen” van deze tijd. Hij zei nadrukkelijk te zullen breken met het beleid van zijn voorganger, president Bush. Volgens Obama hoeft er niet langer te worden getwijfeld aan het bestaan van klimaatverandering. De zeespiegel stijgt, de kusten worden verzwakt, stormen worden ieder jaar zwaarder, aldus de aanstaande president. „Te vaak heeft Washington onvoldoende leiderschap getoond”, vindt Obama. ,,Tijdens mijn presidentschap zal dat anders zijn.”
Obama legde in zijn videoboodschap een verband tussen klimaatbeleid en Amerika’s afhankelijkheid van buitenlandse olie. Maatregelen tegen de opwarming van de aarde leiden volgens hem daarmee ook tot meer veiligheid in de VS. Bovendien zullen de maatregelen voor „miljoenen banen” zorgen in de ‘groene industrie’, denkt Obama.
Milieuorganisaties waren blij met Obama’s boodschap, die volgens hen laat zien dat de komende president zijn beloftes in de verkiezingscampagne over het klimaatbeleid wil nakomen, ondanks de economische crisis. De organisaties waren eerder deze week teleurgesteld toen Obama zei niet naar het Poolse Poznan te gaan, waar volgende maand onder de vlag van de Verenigde Naties wordt onderhandeld over een nieuwe wereldwijd klimaatakkoord. „De Verenigde Staten heeft maar één president”, gaf Obama gisteren als reden. Wel benadrukte hij het belang van de conferentie in Poznan en de noodzaak om het snel eens te worden over een opvolger van het Kyoto-protocol. „Vertraging is geen optie meer”, aldus Obama.
Reageer op dit bericht