Praktische tips en maatregelen om in en om het huis energie te besparen
Een interview met Floris Wouterloop, de schrijver van het boek ‘Energie voor het opscheppen’‘
Wat maakt Energie voor het opscheppen anders dan andere gidsen?
Veel boeken stimuleren de lezer om de eigen CO2 uitstoot te verminderen, maar zodra het om échte maatregelen in de eigen woonsfeer gaat, en vooral: getallen, dan houdt het vaak op.
Er bestaan nauwelijks praktische gidsen waarin staat hoe de vork van zonneboilers en zonnepanelen in elkaar steekt, en dat je best aan windenergie kan doen zonder dat je zelf een molen in je tuin zet.
Voor een stadsbewoner die woont in een huis van 20 jaar of ouder zijn zonnepanelen, zonneboilers en warmteterugwinning werktuigen bij uitstek om het energieverbruik en dus de energierekening fors omlaag te krijgen. En zelfs in een nieuwbouwwoning dragen zonnepanelen een flink steentje bij.
Voor wie een huis laat bouwen is een warmtepomp een fantastische investering voor milieu en portemonnee. Hoe werkt al dat moois, hoe en waar zet je ze zonnecollectoren op het dak, wat zit er allemaal aan techniek onder het dak, hoe moet het als er geen zon of wind is, zit je dan in de kou, is het betrouwbaar, wat levert het op, wat zijn voor- en nadelen, kan je niet beter en met méér effect groen investeren? Hoe veel beter wordt het wooncomfort? Dat zijn allemaal vragen die ik in mijn boek behandel.
Je weet ontzettend veel over het onderwerp. Hoe kom je aan al deze kennis?
Het is best pittige materie. Ik heb een algemeen-technische achtergrond. Verder was het een kwestie van veel en lang vragen stellen aan energiedeskundigen, bouwkundigen, installateurs, electriciens, windmolenaars, wetgevers, bestuurders, stedebouwkundigen, en autotechnici.
Energie voor het opscheppen. Wat bedoel je daarmee?
Letterlijk! Een gemiddeld gezin verbruikt 3500 kilowatuur stroom per jaar. Het opwekken van die stroom produceert 1750 kilo CO2. Als je weet dat er per jaar aan zonnestraling 1000 kilowattuur per vierkante meter Nederland valt, en dat een gemiddelde woning minstens 50 vierkante meter dak heeft, dan zou je een werktuig wensen om iets van die energie te oogsten.
En er zijn werktuigen te over. Energie van het nutsbedrijf is duur, zonnestraling is gratis. Energie van het nutsbedrijf wordt steeds duurder, zonnestraling blijft gratis.
De investering in je werktuig loopt aardig op, bijvoorbeeld een zonnecollector of een warmtepomp. Maar je verdient het terug. Met rente en een groen gevoel.
Heb je alles ook zelf toegepast in je eigen huis?
Alles is wel erg veel, je hebt dan een energie-neutrale woning of beter. Het is een uitdaging om bestaande woningen zo energiezuinig mogelijk te maken. Ik presenteer een waaier aan mogelijkheden waaruit ieder kan kiezen.
Ikzelf bewoon een grote middenstandswoning, gebouwd in 1935. Maatregelen: dak, muren en vloeren volledig geisoleerd, overal driedubbel glas, HR-CV ketel met voorverwarming van warm tapwater via een zonneboiler, elektriciteit uit zonnepanelen.
Ik ben lid van een windmolencooperatie, dus ik heb in clubverband een windturbine, die staat buiten de stad. Als het even kan laat ik m’n auto staan.
Hoe praktisch is het boek?
Van alle duurzame energiemaatregelen die een bewoner van een huis kan nemen beschrijf ik het grondbeginsel, de techniek(en), de bouwkundige maatregelen, de verwachte opbrengst en de tijd waarin de investering wordt terugverdiend tegen de huidige energietarieven. Er staan tips over subsidies, maar dat terrein is nog wisselender dan het Nederlandse klimaat
Zeg nog 1 keer: waarom moeten we al die moeite doen, waarom moet alles anders?
Linksom: het klimaat gaat naar de knoppen als we niet duurzamer zijn, of rechtsom: fossiele energie raakt gewoon snel op.
En als we hier inderdaad mee aan de slag gaan, hoe ziet dan de toekomst eruit?
Schoon, warm, veilig en betaalbaar.
Reageer op dit bericht