Veel mensen voelen het altijd al….. elke dag is anders. De ene dag leent zich beter voor een activiteit dan een andere. En als we plannen, laten we de datum van een afspraak natuurlijk vaak afhangen van praktische omstandigheden. Maar waarschijnlijk is het ook jou al vaker overkomen dat het lijkt of je de perfecte dag hebt gekozen voor een activiteit. Alsof het geen toeval is. En weet je….. dat is het ook niet!
De Tzolkin kalender is de heilige kalender van de Maya van 13 x 20 = 260 dagen. Deze kalender schrijft aan elke dag een speciale energie toe en leert je deze energieën te her-inneren en te herkennen. Tijd wordt weer van jou, in plaats van iets dat buiten je bestaat.
De 13 Manen Kalender combineert de kalender van 260 dagen met een jaar van 365 dagen.
De oorsprong van deze kalenders ligt bij de Maya en zij noemden de jaarkalender de Haab en de 260 dagen cyclus de Tzolkin. De oude Maya cultuur van Yucatan was zeer ver in haar kennis over de tijdcycli. Zij wisten dingen die wij met de moderne technologie nu pas weten. Het lijkt alsof zij van bovenaf naar ons zonnestelsel konden kijken.
De kalender die zij hebben gemaakt is de meest accurate kalender van de wereld en hoefde tot op heden nooit te worden bijgesteld. Dit in tegenstelling tot onze Gregoriaanse kalender.
De Gregoriaanse kalender van 12 maanden is niet alleen inaccuraat, maar ook willekeurig en onregelmatig, en enige overeenstemming met natuurlijke cycli ontbreekt. Sommige maanden hebben 31 dagen. sommige 30, maar februari krijgt er 28, plus 1 extra dag 1 keer in de 4 jaar. (De afspraak is dat ieder jaar dat door vier deelbaar is een schrikkeljaar is, behalve als het door honderd deelbaar is, uitgezonderd als het door duizend deelbaar is). En hoewel het woord ‘maand’ afgeleid is van de periode van volle maan naar volle maan, waarvan er 13 in een jaar zitten, bestaat een jaar maar uit 12 maanden. Het getal 13 ‘is’ immers een ongeluksgetal. En hoewel de dierenriem oorspronkelijk uit 13 tekens bestaat, is het sterrenbeeld Slangendrager uit het zicht verdwenen. Waarom?
De Gregoriaanse kalender is een culturele uitvinding die door Paus Gregorius werd ingevoerd na de datumcorrectie in oktober 1582. Hij heeft 10 dagen uit de geschiedenis weggestreept om de schrikkeldagen te corrigeren. Hiervoor heette het nog de Juliaanse kalender, naar de Romeinse keizer Julius Ceasar die de maand juli heeft ingevoerd. (Waarna keizer Augustinus niet wilde onderdoen voor Julius Ceasar en de maand augustus invoerde).
De Gregoriaanse kalender heeft weinig relatie met de cycli zoals die in de natuur voorkomen en die van oudsher de ‘tijd’ aangaven, zoals de zonnewende. Dat de Gregoriaanse kalender vol fouten zit, heeft zelfs het Vaticaan toegegeven. Maar deze ‘foute’ kalender heeft wel veel affect op ons leven; we gebruiken hem voor dagelijkse afspraken, maar plannen ook grote dingen als huwelijk of carrière volgens deze mechanische, inaccurate westerse tijd. En dat werkt energetisch door op ons leven en dat van de mensheid.
De 13 Manen Kalender is gebaseerd op de beweging van de aarde om de Zon, maar ook op de beweging van de Maan en op de beweging van de Sterren. Deze kalender loopt synchroon met de bron zelf. Mensen zeggen vaak dat hun leven in een andere magische stroom terecht is gekomen na de eerste kennismaking met de 13 Manen Kalender. En deze stroom noemen we nu ‘de natuurlijke tijd’. In die stroom zijn we allemaal met elkaar verbonden en bestaat er geen toeval meer, noch onderscheid tussen ‘hier’ en ‘daar’ en tussen ‘jij’ en ‘ik’. ‘In Lak’ech’ zeggen de Maya dan ook, dat betekent ‘ik ben een andere jij’. We zijn allemaal verbonden.
Kind van Moeder Aarde
Kleinkind van Vader Zon
Achterkleinkind van Grootmoeder Galaxy
Ken de geest van de Tijd
Als je geen weet hebt van Tijd
Kun je niet weten wie je bent
Te weten wie je bent
Is weten hoe je jouw tijd terug kunt nemen
Wees wie je bent, want Tijd is van jou
Je hoeft het alleen maar te herinneren.
Uit: “Turtle and Tree” van José Argüelles
Bron: 13 Manen Werkboek van De Natuurlijke Tijd
Meer informatie: www.MayaTzolkin.com
za, dec 27, 2008
Kunst en Cultuur, Wetenschap en Natuur