RSS

Subsidie voor duurzame energie flink uitgebreid

za, feb 21, 2009

Politiek en Samenleving

Subsidie voor duurzame energie flink uitgebreid

De subsidieregeling voor het opwekken van groene stroom is uitgebreid. Voortaan vallen ook stroom uit waterkracht en grootschalig gebruik van zonne-energie er onder, schrijft minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Windmolens op land, zonnepanelen op daken, windmolens op zee en het opwekken van stroom met biomassa kwamen al in aanmerking voor subsidie. De regeling voor biomassa wordt ruimer, doordat er meer stoffen gebruikt mogen worden. Bovendien komen voortaan ook grotere zonnepanelen op daken van huizen in aanmerking voor subsidie.

Van der Hoeven heeft ook de subsidiebedragen aangepast aan de kosten, en aan de ontwikkeling van de energieprijs. Dat betekent voor bijvoorbeeld windmolens op land, dat het bedrag omhoog gaat van 8,8 eurocent per opgewekt kilowattuur naar 9,4 eurocent.

LTO is tevreden
Land- en tuinbouworganisatie LTO is in grote lijnen tevreden over de aanpassingen. Henk Brink van de LTO-werkgroep duurzame energie verwacht dat enkele tientallen agrarische ondernemers weer gaan investeren in zogeheten co-vergistingsinstallaties als er voldoende geld beschikbaar is. Ook ziet hij de nieuwe tarieven als erkenning van de grotere rol die de agrarische sector kan spelen bij de productie van duurzame energie.

Milieudefensie daarentegen vindt het een gemiste kans dat het kabinet ‘de economische crisis niet heeft aangegrepen’ voor een koerswijziging. Duitsland doet dat beter, aldus Willem Verhaak, campagneleider klimaat Milieudefensie. ‘Door een kleine heffing op ‘grijze’ stroom schoten de productie van duurzame energie en de werkgelegenheid in die sector in Duitsland de afgelopen jaren omhoog. Nederland blijft steken op 3% duurzame energie, terwijl Duitsland inmiddels op 15% zit en een bloeiende sector heeft met werkgelegenheid voor honderdduizenden mensen.’

De volgende categorieën komen voor subsidie in aanmerking:

1. Wind op land.
Het tarief voor 2009 is 9,4 eurocent per kilowattuur (kWh) uitgaande van 2200 draaiuren. Vorig jaar was dat nog 8,8 eurocent. De verhoging is vooral een gevolg van de gestegen kosten voor windturbines. In totaal kan in 2009 830 megawatt (MW) aan vermogen worden gesubsidieerd. Het is de bedoeling in deze kabinetsperiode tot een totaal van 2000 Megawatt extra aan windvermogen op land te committeren.

2. Zon. Voor kleinschalige zon-pv installaties (tot 15 kilowatt piekvermogen (kWp) wordt het tarief 52,6 eurocent per kWh en voor grotere installaties (tot 100 kWp) 45,9 eurocent. In 2008 kwamen alleen installaties tot 3,5 kWp in aanmerking voor subsidie. Voor kleinschalige projecten wordt in 2009 een budget opengesteld dat overeenkomt met in totaal 15 megawatt aan vermogen en voor grotere projecten is budget beschikbaar tot in totaal 5 megawatt aan op te stellen vermogen.

3.Biomassa. De toegelaten biomassastromen voor opwekking van energie worden uitgebreid met vloeibare reststromen, zoals frituurvet, en reststromen uit de voedings- en genotmiddelenindustrie. Andere vloeibare biomassastromen blijven van de regeling uitgesloten, omdat de duurzaamheid niet gegarandeerd kan worden. De tarieven voor de productie van biogas variëren van 46,5 tot 58,3 eurocent per kubieke meter (totaal op te stellen vermogen 16-22 megawatt). Voor productie van elektriciteit uit biomassa variëren de tarieven van 11,5 tot 17,7 eurocent per kWh (totaal op te stellen vermogen 43-55 megawatt). Het bedrag wordt hoger naarmate er meer restwarmte nuttig wordt aangewend. Het tarief voor covergisting varieert, afhankelijk van de hoeveelheid nuttig aangewende restwarmte, tussen 15,2 en 17,7 eurocent per kWh. In de regeling voor 2008 was het tarief voor covergisting nog 12 eurocent.

4. Waterkracht. Dit is een nieuwe categorie binnen de SDE. Het tarief voor projecten met een waterverval van groter dan 5 meter bedraagt 7,3 eurocent per kWh (totaal op te stellen vermogen 7 MW). Voor projecten met een waterverval tot 5 meter bedraagt het tarief 12,5 eurocent per kWh (totaal op te stellen vermogen 13 MW). Het gaat hier om een relatief kosteneffectieve categorie en er zijn voldoende signalen uit de markt dat het potentieel gerealiseerd kan worden.

Subsidies kunnen worden aangevraagd vanaf de eerste week van april tot en met 30 oktober 2009.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?