RSS

Binnenkort een onafhankelijke C2C-certificering

vr, mrt 20, 2009

Wetenschap en Natuur

Binnenkort een onafhankelijke C2C-certificering

Nu meerdere bedrijven en overheden met Cradle to Cradle aan het werk zijn gegaan wordt het tijd voor een goed gesprek met Michael Braungart. Diana den Held interviewde exclusief voor Duurzaam Gebouwd deze Cradle to Cradle-goeroe.

Laten we eens bij een definitie beginnen. Wat is Cradle to Cradle nou eigenlijk; een filosofie, een visie, een marketing tool… Ik hoor zelfs mensen zeggen dat het een recycling concept is. Hoe omschrijf jij het Cradle to Cradle-gedachtegoed?

“Cradle to Cradle is in de eerste plaats een business model. In dit model wordt een onderneming zodanig georganiseerd dat de uitkomst zowel voor de onderneming, als de omgeving, als de maatschappij goed is. Het is dus ook véél meer dan een milieuverhaal. Natuurlijk kijken we naar biologische en technische cycli, maar eerst kijken we naar de relatie tussen leverancier, fabriek en gebruiker. Alleen zo kun je komen tot voor iedereen betere producten.

Een van de grootste misverstanden die ik tegenkom als het over Cradle to Cradle gaat is dat het geplaatst wordt binnen een context van afvalvermindering of andere soorten van vermijden, minimaliseren, controleren etc. Cradle to Cradle is géén recycling concept. Het is een strategie om te komen tot product- en procesinnovatie.”

Waarom is het logo en zelfs de term Cradle to Cradle beschermd?
“Momenteel hebben we die bescherming nodig om te voorkomen dat mensen bestaande producten en ideeën in een nieuw jasje gieten en intussen gewoon doorgaan op de oude weg. Meer is het niet. We moeten met zekerheid kunnen stellen dat waarvan gezegd wordt dat het Cradle to Cradle is, daadwerkelijk ook Cradle to Cradle is. Anders ontstaan er te veel misverstanden. Nog niet iedereen weet goed te onderscheiden wat Cradle to Cradle is. Tot dat zo ver is houden wij zelf nog even een vinger aan de pols.

We kunnen ons hier geen fouten permitteren. Zodra de term gebruikt wordt kijken we dus even mee of het voor wat betreft de kwaliteit strookt met wat we voor ogen hebben. Als iets geen Cradle to Cradle is, dan schrijven we de betreffende organisatie aan om de term (nog) niet te gebruiken. De rechten worden, voor zover nodig, beheerd door MBDC.”

Zou je wat voorbeelden kunnen noemen waar de overheid effectief mee aan de slag kan?

  • Stel bijvoorbeeld een beleidsregel op die ervoor zorgt dat binnen vijf jaar al het papier dat bij de overheid gebruikt wordt, of het nou een krant is of printpapier, geschikt om de biosfeer in te gaan. Door zo’n maatregel verandert de hele industrie.
  • Stimuleer dat over tien jaar in elk gebouw in de steden de binnenlucht beter is dan de buitenlucht.
  • Zorg ervoor dat over vijf jaar geen chemicaliën meer gebruikt worden die wij kunnen terugvinden in moedermelk.
  • Stimuleer de bouw van fabrieken die gezond en veilig kinderspeelgoed maken.
  • Stel binnen drie jaar een programma op dat de textielindustrie stimuleert om kleding te maken die geschikt is om op je huid te dragen.
  • Stimuleer de bouw van scholen en kinderdagverblijven die zijn ingericht met materialen die de binnenlucht gezond houden, zodat de kans op ziekten kleiner wordt.
  • Zet een methode op waarbij we binnen tien jaar weer vruchtbare aarde creëren in plaats van de grond uit te putten. (Momenteel verliezen we 5000 x meer dan we aanmaken.)
  • Wijs in elke stad een wijk aan waar vanaf nu alle nieuwbouwhuizen groene daken krijgen, zodat de lucht in de steden zuiverder wordt.

Door heldere doelen op te stellen die niet gericht zijn op efficiency maar op effectiviteit kan de Nederlandse overheid echt een toon zetten. Niet alleen door een heldere samenwerking met het bedrijfsleven mogelijk te maken. Maar ook als voorbeeld in de internationale Cradle to Cradle gemeenschap.”

Het volledige interview kan je hier lezen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?