Volgens nieuw Amerikaans onderzoek is het mogelijk groene brandstof te winnen uit ijs. Dat schrijft het weekblad New Scientist.
Het onderzoek concentreert zich op methaanhydraat, ook methaan-clathraat of methaanijs genoemd. Het ziet eruit als ijs of sneeuw maar bevat methaangas. Het komt in grote hoeveelheden voor op de oceaanbodem. De voorraad methaan is er minstens tweemaal zo groot als de wereldwijde reserve fossiele brandstoffen.
Vorige pogingen om methaan te winnen mislukten telkens. Het probleem is dat er bij verbranding koolstofdioxide vrijkomt en de klimaatwijziging er dus erger door wordt. Maar volgens het nieuwe onderzoek bestaat er een andere, CO2-neutrale manier om het methaan eruit te halen.
De geologen van het United States Geological Survey (USGS) ontdekten dat de injectie van koolstofdioxide (CO2) de oplossing kan zijn. De hydraten blijken de CO2 te verkiezen boven het methaan. Het methaan komt er dus uit, en de CO2 neemt spontaan zijn plaats in. Zo slaat men twee vliegen in een klap: men wint energie (methaan) en ontdoet zich van CO2, de grote boosdoener van de klimaatwijziging.
Volgens Tim Collett (USGS), die het onderzoek deze week voorstelde, werkt de techniek in het laboratorium. Het Amerikaanse ministerie van Energie test nu samen met oliebedrijf ConocoPhillips in Alaska of de techniek ook op grotere schaal kan worden toegepast.
Bekende methaanreserves bevinden zich in Alaska, onder de Golf van Mexico en onder de Japanse Zee (Stille Oceaan). Landen als de VS, Canada en Japan doen steeds meer onderzoek naar deze potentiële energiebron. “Het is lange tijd meer hype dan werkelijkheid geweest maar men begint het nu ernstig te nemen”, zegt Ray Boswell van het National Energy Technology Laboratory, een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Energie. (Via IPS)
Rudy Pieters
Reageer op dit bericht