(IPS) RIO DE JANEIRO: Toppolitici en zakenmensen uit Latijns-Amerika en de Caraïben zoeken vandaag in Rio de Janeiro antwoorden op de internationale economische crisis. De regionale vergadering van het Wereld Economisch Forum moet recepten opleveren om de groei weer aan te zwengelen zonder de sociale ongelijkheid nog te vergroten.
De Latijns-Amerikaanse landen achten zichzelf niet verantwoordelijk voor de crisis, maar willen wel mee beslissen over de aanpak ervan. “Er is geen oplossing mogelijk zonder de participatie van ontwikkelingslanden”, stelde de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva bij de opening van de conferentie gisteren (15 april).
Over de remedies bestaan in de regio wel grote meningsverschillen. President Lula vindt dat er een nieuwe wereldorde nodig is, met een “democratisch” financieel systeem dat zowel door de ontwikkelingslanden als door de industrielanden wordt gecontroleerd. Een en ander moet de “virtuele economie” terugdringen die de voorbije jaren is ontstaan.
De Colombiaanse president Álvaro Uribe, de enige andere Latijns-Amerikaanse president die gisteren al zijn opwachting maakte, waarschuwde dan weer voor te veel overheidsinterventie. De economie heeft nood aan een “participatieve, maar niet oppermachtige staat”, oordeelt Uribe.
Krimpende export
Emilio Lozoya, directeur voor Latijns-Amerika bij het Wereld Economisch Forum, benadrukt dat de regio zelf geen financiële crisis doormaakt. Latijns-Amerika wordt wel getroffen door de afnemende vraag naar zijn exportproducten. Volgens de documenten die op de vergadering circuleren, zal de Latijns-Amerikaanse export dit jaar met minstens 9 procent krimpen.
Lozoya pleit voor maatregelen die de toegang tot krediet verbeteren en voor investeringen in infrastructuur om de binnenlandse vraag op te krikken. Investeringen in onderwijs kan volgens hem op langere termijn vruchten afwerpen. “Crisissen bieden ook altijd de gelegenheid voor wijze investeringen”, oordeelt Lozoya. De Latijns-Amerikaanse groeicijfers bleven de afgelopen jaren achter bij die van China en India door de gebrekkige infrastructuur en een gebrek aan goed opgeleide werknemers.
Integratie
De leiders van grote bedrijven uit de regio die de bijeenkomst bijwonen, roepen allemaal om meer openbare investeringen. Marcelo Odebrecht, de ceo van de Braziliaanse bouwreus Odebrecht, pleit voor openbare werken met een sociale inslag, zoals de bouw van betaalbare woningen.
Ook de Latijns-Amerikaanse zakenwereld ziet de crisis als een kans. Ricardo Villela Marinho, afgevaardigd bestuurder van de Braziliaanse bank Itaú-Unibanco, gelooft dat de problemen de regio tot meer samenwerking zal aanzetten en de intraregionale handel zal opdrijven.
Op de agenda van de tweedaagse WEF-bijeenkomst staan ook onderwerpen als duurzame ontwikkeling, regionale integratie en de strijd tegen de drugshandel. Sommige van die onderwerpen worden dit weekend ook behandeld op de Top van de Amerika’s in Trinidad en Tobago. Daar zijn ook de VS en Canada van de partij.
april 16th, 2009 om
“President Lula vindt dat er een nieuwe wereldorde nodig is”
Klink illuminati achtig.