Nederland moet over vijftien jaar wereldwijd koploper zijn in de productie van duurzaam voedsel. Die ambitie heeft minister Gerda Verburg (LNV) neergelegd in de Nota duurzaam voedsel, die zij vanmiddag heeft gepresenteerd.
De minister trekt 20 miljoen euro uit om dat doel dichterbij te brengen. Daarmee worden tal van, deels al bestaande, maatregelen gefinancierd.
Nieuw zijn het regelmatig uitbrengen van een Voedselbalans, waarin het aankoopgedrag van de consument wordt belicht; het instellen van een ‘platform verduurzaming voedsel’; en een programma Jeugd en Voedsel. Ook wil Verburg voedselverspilling tegengaan; in 2015 moet die met 20 procent zijn gedaald.
Verduurzaming van de voedselproductie (en -consumptie) is volgens Verburg nodig vanwege het grote beslag dat de productie legt op de beschikbare ruimte en grondstoffen. Bovendien hebben de land- en tuinbouw een groot aandeel in de uitstoot van broeikasgassen en het water- en energieverbruik. Ook moet voedsel (meer) bijdragen aan het welzijn van mens en dier.
juni 29th, 2009 om
Ik zie een hoop wilskracht, maar weinig daadkracht
maart 23rd, 2010 om
Helemaal mee eens ,Dirk.
april 19th, 2010 om
duurzaam voedsel is niet te verteren