RSS

Wereldbevolkingsdag 2009: investeer in vrouwen wereldwijd

Wereldbevolkingsdag 2009: investeer in vrouwen wereldwijd

11 juli is het Wereldbevolkingsdag. Op deze dag vraagt UNFPA (het bevolkingsfonds van de VN) aandacht voor bevolkingsgroei en het belang om te blijven investeren in vrouwen, als sleutel tot de bevordering van het welzijn in ontwikkelingslanden en economisch herstel.

UNFPA-directeur Thoraya Ahmed Obaid roept politieke leiders op om juist in deze tijd meer te investeren in reproductieve gezondheid, inclusief gezinsplanning, om meer vooruitgang te boeken. ‘Het slimste dat je kunt doen is investeren in de gezondheid en rechten van meisjes en vrouwen. Dat levert de grootste economische en sociale opbrengst op.’

Bevolking groeit tot meer dan 9 miljard in 2050
Ieder jaar groeit de wereldbevolking met circa 80 miljoen mensen. In 2012 zullen er zeven miljard mensen op onze planeet leven. Bevolkingsprognoses van de VN geven aan dat de mensheid waarschijnlijk nog voor het midden van deze eeuw tot meer dan negen miljard zal groeien. Wereldwijd lijden nu al ongeveer 860 miljoen mensen aan ondervoeding. 830 miljoen daarvan leven in ontwikkelingslanden. Juist daar zal de bevolking echter dramatisch groeien – tot medio deze eeuw met 2,6 miljard mensen. En tegelijk met de bevolking groeit het aantal hongerlijdende
mensen. Volgens gegevens van de Wereldvoedselorganisatie van de VN (FAO) komen er wereldwijd per jaar 4 miljoen bij. Het Millenniumdoel (MDG 1) dat het aantal hongerlijdenden tot 2015 wil halveren, lijkt onbereikbaar. Globaal gezien wordt tegenwoordig zoveel voedsel geproduceerd, dat daarvan de gehele wereldbevolking zou kunnen worden gevoed. Echter precies daar, waar de behoefte aan voedsel het grootst is, ontbreekt het. Reden hiervan is een cluster van sociale, politieke en economische factoren. Zo zien we bijvoorbeeld dat het rijkste vijfde deel van de wereldbevolking 16 keer zo veel voedsel verbruikt als het armste vijfde deel. De snelle bevolkingsgroei in de vele arme landen is dus beslist niet de enige factor, die druk uitoefent op de voorzieningstoestand. Deze voorzieningsproblemen zijn echter veel moeilijker te bestrijden, wanneer het aantal mensen nog verder groeit.

Gezinsplanning bevorderen = bevolkingsgroei vertragen
Gezinsplanning is een goede manier om deze bevolkingsgroei te vertragen. De huidige bevolkingsgroei wordt voor een groot deel veroorzaakt door ongewenste zwangerschappen, ieder jaar alleen al in ontwikkelingslanden zo’n 76 miljoen. Dit is ongeveer overeenkomstig met het aantal mensen, waarmee de mensheid jaarlijks groeit. Circa 200 miljoen vrouwen kunnen geen zwangerschap voorkomen, ondanks dat ze het willen. Vaak ontbreekt het hen aan informatie over gezinsplanning en toegang tot voorbehoedsmiddelen. Wanneer alle vrouwen die hun kindertal zouden willen beperken de kans daartoe daadwerkelijk zouden krijgen, zou de bevolkingsgroei met 20% afnemen.
Nieuwe cijfers van de Wereldbank tonen echter aan dat de steun voor programma’s op het gebied van reproductieve gezondheid en gezinsplanning significant omlaag is gegaan ten opzichte van de totale ontwikkelingshulp, van ongeveer 30 procent in 1994 tot 12 procent in 2008.

Seksuele zelfbeschikking
Seksuele zelfbeschikking is cruciaal voor armoedebestrijding en economische ontwikkeling zegt ook MYBODY. MYBODY steunt lokale organisaties in ontwikkelingslanden om nieuwe generaties, mannen en vrouwen, in staat te stellen zelf keuzes te kunnen maken over hun seksuele leven en het krijgen van kinderen. Samen met Schoolnet Uganda en ButterflyWorks ontwikkelde MYBODY het digitale lespakket ‘The World Starts With Me’. Mensenrechten en een positieve benadering van seksualiteit vormen de start van waaruit jongeren technische (computer)vaardigheden leren, maar ook sociale vaardigheden. Het programma is aangepast aan een aantal specifieke doelgroepen, zoals slechthorende en slechtziende jongeren, kinderen in de kleuterleeftijd en (door hun moeder) met hiv geïnfecteerde jongeren. Meer dan 673.000 jongeren op 2.551 scholen in Oeganda, Kenia, Zuid-Afrika, Vietnam, Pakistan, Indonesië en Thailand volgden in 2008 de lessen. (APS)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?