RSS

Race om klimaatneutrale stad

vr, sep 4, 2009

Wetenschap en Natuur

Race om klimaatneutrale stad

De Amerikanen, de Arabieren en de Chinezen. Allemaal willen ze de eerste zijn met een volledig klimaatneutrale stad.

‘Andere steden zeggen dat ze milieuvriendelijk zijn, maar dit is the real deal.’ De Amerikaanse projectontwikkelaar Syd Kitson weet het mooi te verkopen.

Ooit speelde hij American football voor topclubs als Dallas Cowboys en Green Bay Packers, nu heeft Kitson een visioen: hij wil de eerste stad ter wereld bouwen die volledig draait op zonne-energie. ’Babcock Ranch zal een levend laboratorium worden voor bedrijven, werknemers en families die de vruchten van innovatie willen plukken’, aldus Kitson.

Stap één is inmiddels afgerond. In een serie slimme deals schaakte hij een stuk grond in Florida dat groter is dan Manhattan. Hier wil hij volgend jaar beginnen met de bouw van Babcock Ranch. Naar eigen zeggen de eerste stad ter wereld die geheel klimaatneutraal is.

Stap twee is ook rond. Kitson kreeg energiebedrijf Florida Power & Light mee, dat 350 miljoen dollar zal investeren in de grootste zonne-energiecentrale ooit gebouwd. Ter vergelijking: het ding moet 75 megawatt kunnen opwekken, tweemaal zoveel als de huidige recordhouder in Duitsland.

Kitson verkoopt zijn stad voor bijna vijftigduizend inwoners als een proeftuin voor de toekomstige Amerikaanse samenleving. Voor de bouw van de huizen worden zo veel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. Een netwerk van fiets- en wandelpaden moet ervoor zorgen dat de inwoners nooit meer een zweempje fossiele brandstof inademen. En willen ze toch met de auto, dan is die uiteraard elektrisch en op iedere straathoek op te laden.

Kitson zorgt naar eigen zeggen dat zijn bevolking meteen aan het werk kan: hij wil zoveel mogelijk groene bedrijven aantrekken die zich bezighouden met zonne- of windenergie en andere duurzame ontwikkelingen. De eerste schop zou al eind dit jaar de grond in moeten, maar op vragen over de financiering van (naar schatting) meerdere miljarden dollars volgde geen reactie.

Kitson moet opschieten. In Masdar, Abu Dhabi, zijn ze al begonnen met hun eigen ‘eerste klimaatneutrale stad ter wereld’. En daar speelt geld geen rol. De komende tien jaar verdwijnt hier 22 miljard dollar in een volledig groene stad.

Rioolwater

De bouw van de zonne-energiecentrale die de rest van de bouw van energie moet voorzien is in volle gang en moet de komende maanden gereedkomen. Wanneer alles volgens plan verloopt kunnen de eerste van de 47.500 inwoners er al dit jaar hun intrek nemen.

Ook hier geen auto’s maar een lightrailsysteem. Verder wordt iedere denkbare duurzame techniek gebruikt. Zo zal bijvoorbeeld het rioolwater worden gebruikt om planten te bemesten waarvan weer biobrandstoffen worden gemaakt.

Bij de Chinezen gaat het minder. Voor de wereldtentoonstelling in Shanghai had vóór 2010 de 25.000 koppen tellende eco-stad Dongtan uit de moerassige grond getrokken moeten worden. Van ‘deze eerste emissieloze stad ter wereld’ is tot nu toe nog niets terecht gekomen. Volgens de Britse krant Daily Telegraph zijn alle vergunningen inmiddels verlopen en is Dongtan ook geheel van de website van de wereldtentoonstelling verdwenen.

De ontwerper van de stad, ingenieursbureau Arup, kreeg van tijdschrift Ethical Corporation de prijs voor meest dubieuze groene claim van het jaar. Het blad omschreef Dongtan als een Potemkin-stad, naar de nepdorpen die de Russische minister Grigory Potemkin ooit liet bouwen om keizerin Catharina de Eerste te laten geloven dat de net veroverde Krim een waardevol gebied was. In werkelijkheid keek ze naar bordkartonnen gevels aan de overkant van een rivier. (Via DePers)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reacties

  1. Dirk:

    Mocht ik ooit emigreren, dan weet ik waarheen. Maar ik hoop ergens dat NL niet al te lang wacht met een dergelijk idee.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?