Een bril die door de drager zelf ingesteld kan worden, belooft een grote verbetering voor de levenskwaliteit van miljoenen mensen die ver van oogartsen of opticiens wonen. De eerste 30.000 exemplaren zijn al onderweg naar Afghanistan, Ghana en Tanzania.
“Focusspec” heet de nieuwe bril, de eerste instelbare bril die op grote schaal geproduceerd wordt. Hij is ontwikkeld door de Nederlander Frederik Van Asbeck en gebaseerd op een uitvinding van Nobelprijswinnaar Luis Alvarez. Die ontwikkelde een combinatie van lenzen die van focus veranderen als je ze over elkaar schuift.
De uitvinding stamt al uit de jaren zestig, maar het duurde lang om een techniek te ontwikkelen die precies genoeg was om voor brilglazen gebruikt te worden. Een afwijking van een micrometer zorgt immers al voor hoofdpijn bij de drager.
De lenzen zijn kras-, UV-, water- en stofbestendig en de bril beschikt over kleine wieltjes naast de glazen waarmee de bril op de juiste sterkte gebracht kan worden. De patiënt hoeft dus niet naar de oogarts of opticien, maar kan zelf de bril aanpassen. Dat kan enkel tussen +0,5 en +4,5 en -1 tot -5. Daardoor kan toch al 80 tot 90 procent van de slechtzienden in de wereld geholpen worden.
De organisatie van Van Asbeck, Focus on Vision, zal jaarlijks een miljoen van de brillen produceren in Nederland. De brillen zullen in verschillende ontwikkelingslanden via ziekenhuizen, scholen en winkels verdeeld worden tegen 2 tot 4 euro per stuk.
Het project maakt deel uit van het Vision 2020 programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Internationaal Agentschap voor de Preventie van Blindheid (IAPB). Die organisaties vinden dat iedereen recht heeft op een goed gezichtsvermogen. Tegen 2020 moet er een oplossing zijn voor alle vermijdbare gevallen van slechtziendheid of blindheid. (IPS)
Reageer op dit bericht