Er zijn ongeveer 2 miljoen huishoudens in Cambodja die nog niet voorzien zijn van elektriciteit. Een groep Nederlandse studenten van de TU Delft heeft een zonnelantaarn ontworpen die nu door Kamworks BV grootschalig in ontwikkeling wordt genomen. De MoonLight, een LED-lamp op zonne-energie, kan de inefficiënte en dure kerosine lampen goed vervangen.
Doortje van de Wouw, Ana Maria Alvarez, Loucas Papantoniou en Stephanie Wirth wonnen met de MoonLight vorig jaar De Toon van Tuijl Designprijs. De lamp is speciaal bij producent Kamworks ontworpen voor, en in samenwerking met, mensen op het platteland van Cambodja, die geen aansluiting hebben op het elektriciteitnetwerk en daardoor geen licht hebben of gebruik maken van gevaarlijke en vervuilende kerosinelampen.
De LED-lamp op zonne-energie kost slechts 14 euro en heeft de potentie om miljoenen kerosine lampen te vervangen, deze kerosine lampen vormen momenteel een serieuze dreiging voor de huizen in Cambodja die vaak nog van hout gemaakt zijn. De MoonLight heeft drie licht niveaus. “High” voor lezen of werken, “Medium” voor eten etc. en “low” voor veiligheid en oriëntatie tijdens de nacht.
De MoonLight bevat een kleine zonnecel die de interne batterij oplaad. Wanneer deze gedurende de dag volledig is opgeladen zal het apparaat een hele nacht werken.
Reageer op dit bericht