DEN HAAG (AFN) – De Consumentenbond wil dat het huidige Nederlandse bankwezen drastisch verandert. Zo moeten banken een splitsing aanbrengen in het zogenoemde zakenbankieren en het bankieren voor particulieren. Verder moet de banken het eigendom van de infrastructuur voor het betalingsverkeer worden afgenomen. De politiek zou die beslissingen moeten doorvoeren.
Dat zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, in een interview met het ANP. Het is Combée een doorn in het oog dat consumenten opdraaien voor de fouten die zakenbanken hebben begaan. Zo betalen consumenten nu veel meer hypotheekrente dan de huidige marktrente rechtvaardigt, aldus de voorman.
Als een splitsing is gerealiseerd, wil de Consumentenbond dat het bankieren voor particulieren veel veiliger wordt. Als zo’n bank gaat beleggen voor een particulier, moeten er afspraken worden gemaakt over de fondsen waarin geld mag worden gestoken. Combée wil dat de banken daarbij richtlijnen krijgen opgelegd, bijvoorbeeld zoals die gelden voor pensioenfondsen.
Nutsfunctie
Ook wil Combée dat de infrastructuur voor het Nederlandse betalingsverkeer in publieke handen komt. Volgens hem vervult het netwerk een nutsfunctie, net zoals bijvoorbeeld riolering, en is het beter als dat wordt ondergebracht in bijvoorbeeld een stichting. Hij vreest dat banken de prijzen opschroeven, naarmate mensen afhankelijker worden van deze infrastructuur.
Veel consumenten maken zich zorgen over de deugdelijkheid van een financieel product dat ze hebben, constateert Combée. De bond kan wegens wettelijke restricties echter geen juridische groepsacties starten, die leiden tot schadeclaims, maar oefent druk uit in Brussel om dat voor elkaar te krijgen. Dat vandaag de dag veel claimstichtingen actief zijn, is volgens Combée goed voor consumenten. Wel moeten ze goed kijken naar de reputatie van zo’n stichting en of het bestuur en het toezicht goed geregeld zijn.
Reageer op dit bericht