RSS

Brabant kiest voor duurzame energie

Brabant kiest voor duurzame energie

Gedeputeerde Staten van de Provincie Brabant willen het energiebeleid richten op zonne-energie, elektrisch rijden, (rest-)warmte en isolatie van woningen.

Daarnaast wil Brabant randvoorwaarden scheppen voor lokale opwekking van energie, opslag en windenergie. Met vernieuwd energiebeleid willen zij de provincie op de kaart zetten en het verschil maken op het gebied van duurzame energie en energiebesparing.

Een gericht energiebeleid kan meer werkgelegenheid, rendement uit duurzame investeringen en een sterkere concurrentiepositie opleveren en draagt bij aan de (inter-)nationale milieudoelen en afspraken.

Met het energiebeleid speelt Brabant in op enerzijds de stijgende vraag naar energie als gevolg van de welvaartstoename en bevolkingsgroei; anderzijds op de fossiele energiebronnen die steeds schaarser en dus duurder worden.

Gedeputeerde Lily Jacobs: “Energie is niet meer weg te denken uit ons leven. 95% van ons huidig energiegebruik komt van fossiele brandstoffen zoals olie, steenkool en gas. Om het huidig niveau van welvaart en comfort te behouden, moeten we dus nú investeren in duurzame energie en energiebesparing.”

Speerpunten energiebeleid
De Provincie zet in op de sterke sectoren in Brabant zoals logistiek, high tech, automotive, procesindustrie en bouw. Daarnaast zetten ze in op de onderdelen waar veel te winnen is voor zowel economie als milieu. De speerpunten, die Gedupeerde Staten willen ondersteunen, coördineren en waar nodig financieren, zijn:

  • Solar: innovaties voor het gebruik van zonne-energie, zowel voor grootschalige opwekking als voor woningen. De zon heeft de grootste energiepotentie.
  • Elektrisch rijden en slimme netwerken: ontwikkeling en toepassing van elektrisch rijden en slimme infrastructuur van oplaadpunten. De aanwezige kennis, innovatie en samenwerking in de energie-, high tech- en autobranche in Brabant bieden kansen hiertoe.
  • Biomassa: Het inzetten van biomassa voor productie van elektriciteit en warmte door biomassa te vergisten, te vergassen of te verbranden.
  • Warmte: Efficiënter (her)gebruiken van warmte, toepassen van alternatieve warmtebronnen en decentraal opwekken van warmte en electriciteit. Bij bedrijven is de grootste energiebesparing te realiseren via het benutten van restwarmte.
  • Gebouwde omgeving: Op grote schaal energie besparen door huizen te isoleren en duurzame energietechnieken (zoals warmtekracht koppeling, koude-warmte opslag in bodem, zon, wind, biomassa) te benutten. Het verlichten, verwarmen en koelen van de woningen bepaalt 17% van het energieverbruik in Brabant.
  • Decentrale netwerken: Het afstemmen van vraag en aanbod van energie en het ontwikkelen van slimme decentrale netwerken voor de distributie en opslag van energie. Een goede basisinfrastructuur/energienetwerk is een wettelijke taak van de overheid.
  • Windenergie: randvoorwaarden scheppen bij ruimtelijke inpassing van windmolens. Windmolens zijn duidelijk element in het landschap, maar kunnen veel energie opwekken op grote schaal.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?