“In de economie gold de afgelopen jaren big is beautiful. Hoe groter een bank, hoe groter de winst was de gedachte, en die gedachte heeft ons in grote problemen gebracht. Daarom wil de SP een fundamenteel andere economie waarin niet de hoogte van de bonus voor de manager wordt gezien als graadmeter voor het succes van een bedrijf.” Deze boodschap zal Dennis de Jong, fractieleider van de SP in het Europees Parlement geven aan de grote financiële en economische instellingen van de wereld in Genève en Basel.
Tijdens het werkbezoek spreekt De Jong onder andere met het hoofd van de Wereld Handels Organisatie, Lamy, met de Secretaris-Generaal van het Basel Comité voor toezicht op banken, Walter, en met het hoofd van de Internationale Arbeids Organisatie, Egger. Het bezoek vindt plaats vanwege De Jongs deelname aan het onderzoekscomité naar de economische crisis van het Europees Parlement.
Op de agenda staat het verscherpen van het toezicht op banken maar volgens De Jong is dat niet genoeg: “Deze crisis is het gevolg van structurele fouten in de economie; er is teveel een geloof geweest in de vrije markt. Natuurlijk moet er meer en beter toezicht komen op de banken, maar dat is een eerste stap. Banken moeten ook kleiner worden. Dat geldt trouwens niet alleen voor banken maar ook voor het bedrijfsleven in het algemeen: niemand zit te wachten op eindeloze overnamegolven, waarbij bijvoorbeeld steeds meer Nederlandse bedrijven in handen komen van buitenlandse investeringsmaatschappijen. Dat is slecht voor de werknemers en ook voor de consumenten: de afstand tussen mensen en het management wordt hiermee steeds groter. Wij willen zogezegd de warme bakker terug, wij willen de menselijke maat terug in de economie in plaats van meer managers met marketingmodellen: het is tijd voor sociale initiatieven waarin de werknemers, de consumenten en de kleine zelfstandigen centraal staan.”
Ook vrijhandelsbeleid zal tijdens het bezoek onderwerp van gesprek zijn. De rol die de Wereldhandelsorganisatie de afgelopen jaren heeft gespeeld als aanjager van vrijhandel is desastreus. Vooral voor de ontwikkelingslanden is het afbreken van bescherming voor de lokale economie een ramp gebleken. De SP heeft dan ook wat harde noten te kraken met de Wereldhandelsorganisatie, die gedurende deze crisis weinig zelfreflectie heeft getoond over haar eigen rol in het mede veroorzaken van de crisis en vooral het verergeren van de gevolgen voor de allerarmsten in de wereld. De boodschap van De Jong aan de WTO is dan ook duidelijk: “De WTO moet het vrije markt dogma loslaten. Een wereldwijde economische crisis moet wereldwijd op een solidaire manier worden opgelost. We moeten aan ontwikkelingslanden geen neoliberaal beleid opleggen, nu de crisis duidelijk heeft gemaakt dat dit voor gewone mensen slecht uitpakt. (Bron: Dennis de Jong/SP.nl)
december 19th, 2009 om
Er is al veel geschreven over wat er mis is in de huidige economie. Weinig over hoe het anders en beter zou kunnen zijn. In mijn boek ‘Een menselijke economie’ geef ik door middel van een aantal voorbeelden en interviews met werkelijk vernieuwende Nederlandse ondernemers aan hoe in de praktijk de menselijke maat in de economie kan worden teruggebracht.
In de recensie van NBD Biblion staat het treffend verwoord. Dit boek is voor iedereen die uit de economische tredmolen wil stappen.