Een maand na de mislukte klimaattop in Kopenhagen organiseren China, India, Brazilië, en Zuid-Afrika een nieuwe top in Delhi om verder te zoeken naar een bindend klimaatakkoord.
De milieuministers van de groeilanden hebben afspraak op 24 januari in New Delhi. Naar alle verwachtingen zullen ze er een gemeenschappelijk standpunt uitwerken rond het akkoord dat ze in Kopenhagen afsloten met de Verenigde Staten, om vervolgens andere landen aan boord te krijgen.
Het akkoord dat in Kopenhagen tot stand kwam, kan tot nog toe op niet veel steun rekenen in de rest van de wereld. Landen kunnen het tot het einde van deze maand ondertekenen, maar minder dan 30 van de 192 lidstaten hebben al laten weten dat ze dat van plan zijn. Veel landen vinden de toegezegde steun voor ontwikkelingslanden veel te laag, net als de overeengekomen vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien groeit de onduidelijkheid over de juridische status van het akkoord en willen verschillende landen eerst hun parlement nog consulteren.
Inmiddels heeft ook Bolivia het voortouw genomen in het klimaatdebat. Het land organiseert eind april de “Wereldconferentie van de Mensen rond de Klimaatverandering”. Daar zullen vooral de staatshoofden van de ALBA-landen zijn. ALBA is een Latijns-Amerikaans samenwerkingsverband met onder meer Venezuela en Cuba. Bolivia deed ook een oproep aan de inheemse leiders en wetenschappers overal ter wereld om op de conferentie aanwezig te zijn. (IPS)
Reageer op dit bericht