Nederlandse ondernemingen hebben tijdens het Nederlands-Duits zonne-energie-forum in Utrecht de gelegenheid om met de Duitse koplopers op het gebied van zonne-energiesystemen in contact te komen. De Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) organiseert dit forum op dinsdag 16 maart 2010 om kennis over de nieuwste technieken en innovaties op het gebied van zonne-energie uit te wisselen tussen ondernemers uit beide landen.
“Zonne-energie is één van de meest stabiele en toegankelijke bronnen van duurzame energie”, zegt Anouk de Jong, energie-expert van de DNHK. “Daarnaast heeft deze energiebron in Duitsland al bewezen een goede economische stimulans te kunnen geven. Zo neemt het Duitse RWE deel aan de Zuid-Spaanse zonne-energiecentrale `Andasol 3′, de toekomstig grootste zonne-energiestandplaats van Europa, die een half miljoen mensen van stroom moet voorzien.” De betrokkenheid van de grote energiereuzen bij dit soort projecten zorgen ervoor dat ook de nichespelers hiervan profiteren. De Duitse zonne-energiebedrijven Q-Cells, Solarworld en Solon boekten in de afgelopen tijd al behoorlijke beurswinsten.
Binnen enkele jaren is de branche in Duitsland uitgegroeid tot een branche met ruim 80.000 werknemers en een omzet van 10 mrd. euro. In Nederland is er een groeiende ontwikkeling te zien als het gaat om zonne-energie en deze biedt voor Nederlandse ondernemers nog talloze kansen. “Nu deze duurzame energiemarkt in een stroomversnelling dreigt te geraken, is het voor Nederlandse ondernemingen aantrekkelijk om hierin te investeren en niet voorbij te gaan aan de groeimogelijkheden die deze branche biedt”, zegt Anouk de Jong van de DNHK.
Aanmelding: Je kan je t/m maandag 1 maart 2010 kosteloos aanmelden voor het Nederlands-Duitse zonne-energie forum via onderstaand e-mailadres met je volledige contactgegevens.
Contact
Anouk de Jong
0031 (0)70 3114 118
a.dejong@dnhk.org
www.dnhk.org
januari 25th, 2010 om
Goed initiatief.
Alleen de opmerking: “Als Nederland bovendien nog een voortrekkersrol wil gaan spelen als het gaat om duurzame energie, dan is het noodzakelijk de krachten te bundelen en kennis te delen met het buurland”, lijkt me niete helemaal op de plaats. Nederland ligt 3 na laatste in heel Europa op het gebied van duurzame energie. (zie http://www.energy.eu) Nederland en voortrekkersrol gaan dan ook niet samen in 1 zin. Wat beter is om te zeggen is als Nederland haar grote achterstand ten opzichte van Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, België etc. wil inhalen dan is het nodig om het Duitse systeem van stimulering over te nemen.
Hulde in ieder geval voor Duitsland die 10 jaar geleden al zijn begonnen met het grootschalig uitrollen van duurzame energie in dat land. Ik hoop dat Nederland snel hun beleid overneemt zodat burgers in Nederland ook de kans hebben in zonne-energie te inverteren inplaats van aan die absurde loterij voor de SDE mee te doen die we in Nederland hebben waar je maar net geluk moet hebben of je subsidie kunt krijgen.
Het Nederlandse beleid verhindert burgers actief bij het implementeren van duurzame energie oplossingen. Hopelijk gaat dat heel snel veranderen.
januari 25th, 2010 om
Eens met Douwe, ik rapporteer al sinds de SDE van start is gegaan zeer kritisch en met nergens in NL bekend gemaakte cijfers over die ballentent. Regeling 2010 is net weer gepubliceerd, wordt weer huilen met de pet op.
http://www.polderpv.nl/nieuws_PV54.htm#24jan2010_SDE2010_de_details
25 MWp “mag” er dit jaar slechts bij (achteruitgang t.o.v. vorig jaar, toen er 31,8 MWp werd “beschikt”).
Vlaanderen plaatste er in 2009 tot en met november volgens VREG cijfers volledig “ongecapt” 189 MWp bij… Vlaanderen heeft een 2,7 maal zo kleine bevolking dan Nederland…
Over Duitsland zullen we het dan maar niet hebben (2009 mogelijk 3 tot 4 duizend MWp bijgeplaatst…).
Mogelijk gaan weer duizenden aanvragers voor SDE 2010 a.s. 1 maart (opening van de “regeling”, 58 pagina’s dik) buiten de boot vallen.
In 2009 is desondanks slechts 6 MWp bijgeschreven in de CertiQ database aan “gecertificeerde” zonnestroom installaties…
Een woord: DRAMA.
Eerst moet EZ aangepakt worden. Gebeurt dat niet, dan blijft het dweilen met de kraan open hier.
Wie?