Wanneer er gesproken wordt over Jaarfeesten, wordt dit veelal samengebracht met hekserij, waardoor veel mensen afhaken. Het vieren van de Jaar- of Seizoensfeesten hoeft echter geheel niet samengebracht te worden met een religie. Iedereen kan deze seizoensfeesten vieren, het zou juist goed zijn als het weer meer een algemene gewoonte zou worden zonder er een religiekaartje aan te hangen.
Jaarfeesten, ook wel Sabbats genoemd, zijn seizoensfeesten, waarbij we vieren en meebeleven wat er in de Natuur rondom ons gebeurt. We vieren het verloop van de seizoenen, de voortdurende kringloop van de natuur, de cyclus van leven, groei, dood en wedergeboorte. Ook wij als mens ervaren deze cyclus. Het is een bijzondere meerwaarde om bewust te zijn en te leven met de veranderingen van de seizoenen, het donker en het licht en dit te vieren met elkaar. De ervaring leert dat door het vieren van deze seizoensmomenten onze verbintenis met onze natuur krachtiger wordt. Mensen zijn in staat weer meer met aandacht van de natuur te genieten en dankbaar te zijn voor alles wat moeder aarde ons schenkt.. iedere dag opnieuw. Dat is een Viering waard.
Wat kunnen Jaarfeesten voor ons betekenen?
- Als eerbetoon aan de Goddelijke en de Godinnelijke krachten die het leven op aarde in stand houden.
- Als weergave van de cyclussen van het jaar, op deze manier onderstrepen we de sacrale inhoud van het menselijke handelen. (zaaien, ploegen, oogsten,…) en betuigen we dank aan Moeder Aarde voor haar giften. Dankzij dit ‘systeem’ kunnen mensen die in de stad leven terug in contact komen met de kringloop van het jaar, door er op hun eigen manier mee bezig te zijn.
- We worden ons meer bewust van de levenskracht van de natuur, die in alles en iedereen latent aanwezig is. Door de jaarfeesten te vieren, kunnen we deze weer opwekken in ons zelf.
- Het plezier van feest te vieren, we uiten onze vreugde voor het feit dat de natuur voor ons zorgt, dat wij haar kinderen zijn.
Er zijn 8 Seizoensfeesten die gevierd kunnen worden.
De Winterzonnewende – 21 December (ook Yule genoemd), dit is tevens de langste nacht en de kortste dag. We vieren de komst van het licht en kijken terug op de zegeningen van het afgelopen jaar en vieren dit. Deze dag is de eerste, officiële dag van de winter.
Ploeg en Zaaifeest/ Lichtmis – 1 – 2 febuari (ook Imbolc genoemd), het feest van de bevruchting van de aarde in het nieuwe zonnejaar.
Lente Equinox – 21 maart (ook wel Ostara genoemd), het feest van de lente. Dag en nacht zijn even lang, de balans is bereikt. We vieren de vruchtbaarheid van de aarde en daarmee de Godin. Het leven ontwaakt. Het wordt lente.
Mei avond – vanaf zonsondergang 30 april tot zonsopkomst 1 mei (ook wel Beltane genoemd), een feest van Vuur en het begin van de zomer. Een viering van de vruchtbaarheid van het mannelijke en het vrouwelijke, het huwelijk tussen de God & de Godin en de bloei van het leven.
Zomerzonnewende/ zomersolstitium – 21 juni, de langste dag van het jaar, het geschenk van de natuur en kracht van het leven. Het hoogste punt van de zon aan de noordelijke hemel, een keerpunt in de cyclus. Bezinning wordt gevraagd naast onze vreugde.
Oogstfeest – 1 augustus (ook wel Lammas genoemd), het feest van de na-zomer, om de aarde te bedanken voor haar mildheid. De zomerse overvloed van granen, vruchten en anderen gewassen is geen vanzelfsprekendheid, maar een onderdeel van de kringloop van het leven. Je kunt je dank voor deze overvloed nu uitdrukken.
Herfst Equinox – 23 september (ook wel Mabon genoemd). De zomer is voorbij en het afnemen van het zonnejaar wordt werkelijk gevoeld. De herfst Equinox duidt op een moment waarop de dag en de nacht even lang duren, het moment van balans in de natuur. Net zoals met de lente equinox, echter gaan we nu de donkere helft van het jaar in.
Allerheiligen/ Allerzielen – vanaf zonsondergang 31 oktober (ook wel Samhain of Halloween genoemd) – Het feest van de donkerheid en de afnemende maan. Een geschikt moment om alle overledenen te herdenken en te eren. Nu beginnen de donkere weken van het jaar. Pompoenen met lichtjes staan symbool in deze viering.
De exacte astrologische data kunnen verschillen met de hier genoemde data.
Het eerste seizoensfeest van 2010 is in aantocht:
Het Ploeg en Zaaifeest/ Imbolc valt dit jaar op 1-2 februari, je bent natuurlijk volledig vrij om zelf te bepalen wanneer het voor jou goed voelt om dit te vieren.
De tijd tussen AllerHeiligen en het Zaaifeest wordt ook wel de tijd van wanorde genoemd. Misschien kun je zelf terugzien op de afgelopen maanden en herken je deze wanorde, of deze misschien meer aanwezig was dan in andere maanden. Hoewel de zon wordt wedergeboren met de Winterzonnewende, heeft hij rond het zaaifeest pas genoeg kracht om orde te scheppen in de wereld. Niettemin is de Winterzonnewende een tijd van inspiratie, vooruitblikken, een nieuw begin, uitgelatenheid en stiekem ook een beetje van kattenkwaad.
Het Ploeg- en Zaaifeest, het begin van de lente..
Het traditionele zaai- en ploegfeest, ook gekend als Imbolc, Candlemas, Lichtmis. Dit is het begin van de lente. De aarde wordt voorbereid op haar ‘barende’ werk. Meestal wordt dit gevierd op 1 of 2 februari. Het wordt ook wel Oimelc genoemd. Imbolc betekend eigenlijk ‘ in de buik van de moeder ‘. Dus de akkers zijn er nu klaar voor om weer zaden in de buik van de moeder te plaatsen, zodat het nieuwe graan weer kan gaan groeien. Na de winter worden nu de akkers weer vruchtbaar gemaakt.
Het is een zuiveringsfeest. Nu nog is het bij sommigen traditie om in februari een grote schoonmaak te houden. Alle Midwinterversieringen moeten het huis uit zijn, want we doen afstand van de winter en maken ons klaar voor de lente. Februa (uit februari) is ook het Latijns voor zuivering.
Voorbeeld van een viering:
- Een grote schoonmaak van je woning. Je kunt je huis hierna extra reinigen door Salie of wierook te branden
- Het planten van bollen en zaadjes waarin je jouw intenties voor het komende jaar stopt
- Een offer geven aan de aarde, zoals zaden, vruchtbare sappen, compost waar je extra aandacht en liefde aan geschonken hebt
- Met kinderen kun je een lied zingen voor de aarde en het verhaal van de Wortelkindertjes doet het erg goed, en hierin zitten alle elementen van deze viering verweven
- Je kunt extra stilstaan bij je verwachtingen en intenties voor het komende jaar, je kunt dit opschrijven, verwerken in een gedicht of vertellen aan anderen tijdens de viering. Ook dit zijn zaden die ontkiemd zullen worden..
- Je kunt veel witte kaarsjes branden om het Licht te verwelkomen en te vieren
Zo zijn er veel mooie ideeën en is er genoeg inspiratie om dit feest te vieren. Het gaat er niet om wat je doet, het gaat om de intentie en dat wat je doet iets is wat echt van jou is en bij jou hoort.. Het is een kwestie van voelen wat voor jou hoort bij het zuiveren van jezelf en je omgeving en het zaaien van vruchtbaarheid voor dit jaar.
Met het vieren van deze Jaarfeesten eren we vooral onze onuitputtelijke bron, Moeder Aarde. We dragen bij een aan een stuk bewustwording van de verbondenheid en samenloop van onze natuurlijke cyclussen. We geven hiermee onze kinderen een waardevol element van het leven op aarde.
januari 14th, 2015 om
Geweldig! DIT is waar ik de laatste tijd zo druk mee bezig ben. De jaarlijkse cyclus van natuur, de vieringen, maar dan zonder al die religie symboliek. <3
november 8th, 2015 om
Lae: Paganisme IS een religie. Wicca is een officiële religie in de VS en Druïdisme is erkend in Groot Brittannië. Zodra je deze natuurreligie omarmt ben je in wezen bezig met een polytheïstische religie waarin Godinnen en Goden belangrijk zijn. Alle goden zijn één trouwens: De GODIN, als je je op dit pad begeeft tenminste.
Blessed Be.