De krachtigste zonne-energie centrale van Europa zal later dit jaar in werking worden gesteld in Italië. Vorige week is onthuld dat de Amerikaanse ontwerper de centrale zal plaatsen op een gebied zo groot als 120 voetbalvelden. De centrale staat in noordoost Italië in Rovigo, dicht bij Venetië en zal 850,000 m2 beslaan. SunEdison heeft bij de bouw van de constructie aangegeven dat de centrale 72 megawatt zal gaan produceren.
“Het fotovoltaische park in Rovigo is een mijlpaal op het gebied van ontwikkeling en productie van zonne-energie in Italië ” Aldus Liborio Francesco Nanni, bestuurder van SunEdison in Italië. De totale investering zal tussen de 200 en 250 miljoen euro liggen.
Volgens SunEdison zal de energie productie in de tweede helft van 2010 beginnen en de centrale zal tegen het einde van 2010 volledig operationeel zijn. Het project is in samenwerking met de Spaanse bank Santander opgezet.
Tijdens het eerste jaar zal de centrale naar verluidt 17,000 huishoudens van elektriciteit voorzien, waarmee het de uitstoot van 41,000 ton kooldioxide voorkomt. SunEdison, een dochteronderneming van het Amerikaanse bedrijf MEMC Electronic Materials is het grootste zonne-energie bedrijf in de Verenigde Staten en de derde grootste van de wereld.
oktober 1st, 2010 om
Jammer genoeg is het nog veel te weinig geweten: de toekomst is aan de zonnespiegel, niet aan de zonnepanelen!
Zonnepanelen verslinden zoveel energie om het silicium te winnen en gebruiksklaar te maken, dat de winst vor het klimaat de eerste jaren nul is!
Ten tweede: de cadmium-panelen zijn dan CO2 voordeliger, cadmium is giftig en gevaarlijk, dus de afvalfase van het zonnepaneel is te groot.
Zonnespiegels daarintegen zijn veel efficiënter, kosten niet half zoveel CO2 om ze te maken, en hebben geen giftige stoffen zoals cadmium in zich.
Vergeet die verouderde zonnepanelen, dit zou pas echt goed nieuws zijn als de krachtigste zonnecentrale van europa er één van spiegels zou worden!
Zoals in Sevilla, in Spanje, bouw dat veel groter na, 130 vierkante km om precies te zijn, en je hebt groene stroom voor de hele Europese Unie!
Bron: Ecospecial van de morgen, zomer 2010.