De beweging heeft geen grote boegbeelden, geen spectaculaire projecten en zelfs geen naam die tot de verbeelding spreekt. Toch schrijft de Vereniging voor de Eliminatie van Armoede op het Platteland in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh geschiedenis. Vorig jaar ontleenden de leden van de kredietbeweging – allemaal arme vrouwen – onderling ruim een miljard euro, en dit jaar komt daar waarschijnlijk nog eens meer dan 350 miljoen euro bij.
Masipovu Pakiramma, een vrouw van 45, kreeg haar eerste lening in 1995, toen de Vereniging nog niet meer dan een experiment was. Ze kon 500 roepie (8 euro) lenen van een groep van tien vrouwen in het district Kurnool. “Ik gebruikte het geld om een handeltje in groenten te beginnen. De zaken gingen almaar beter. Intussen heb ik al voor 700.000 roepie (11.500 euro) leningen afgesloten. Ook de andere vrouwen in de groep waarin ik begon, hebben de armoede achter zich gelaten”.
Snelle groei
Veel vrouwen die een succesvolle start maken dankzij een kleine lening, geven hun kennis en ervaringen door aan nieuwkomers. De kredietbeweging telt inmiddels meer dan twintigduizend van dergelijke vrijwillige medewerksters die het model verder uitdragen. Daardoor telt de beweging al meer dan tien miljoen leden.
De methode is nog niet veranderd. Groepen van tien tot vijftien vrouwen leggen onder deskundige begeleiding hun geld samen en kunnen om de beurt uit die pot een kleine lening krijgen. Bij verrassend veel vrouwen doet die microlening wonderen. Miljoenen vrouwen hebben al via de vereniging een sprong uit de armoede kunnen maken.
Internationale navolging
Twee jaar geleden deed de Vereniging voor de Eliminatie van Armoede het al beter dan de bekende Grameen Bank uit Bangladesh, de bank die microkrediet aan een internationale doorbraak hielp. De Vereniging voor de Eliminatie van Armoede op het Platteland is inmiddels ook aan een opmars bezig in andere Indiase deelstaten en steunt gelijkaardige initiatieven in Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal en Afghanistan. De methode wordt ook gebruikt in projecten in Afrika die door de Wereldbank gefinancierd worden. In de beginjaren kreeg ook de vereniging in Andhra Pradesh steun van de Wereldbank. Ook de Indiase regering en de deelstaatoverheid kwamen over de brug. De regering betaalt nog altijd de bijdragen van de armste leden in een verzekeringsfonds dat bijspringt bij sterfgevallen of andere grote tegenslagen.
Sommige vrouwen hebben coöperaties opgezet die bij de leden melk ophalen en verkopen of die nieuwe landbouwtechnieken introduceren. Vijay Kumar, de directeur van de vereniging, maakt zich sterk dat zijn beweging er binnen tien jaar voor kan zorgen dat alle vrouwen in Andhra Pradesh minstens 5000 roepie (82 euro) per maand verdienen. (IPS)
maart 30th, 2010 om
Heel mooi.
Hoe zit het eigenlijk met de rente?
Het zou pas echt heel mooi zijn als er geen rente in het spel was. Want anders is het toch gewoon een voortzetting van het oude bancaire systeem en zal dit er op termijn alleen maar toe leiden dat de grote banken groter worden. Zij zullen zich mengen in de microkredietindustrie, zoals je dat al langzaam ziet gebeuren. Of zie ik dat verkeerd?