PRAAG (ANP) – De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev hebben vandaag een verdrag ondertekend om hun arsenaal kernwapens te verminderen. Het nieuwe START-verdrag geldt als het omvangrijkste nucleaire ontwapeningsverdrag tussen beide landen sinds twintig jaar, en volgt het oude START-verdrag uit 1991 op dat eind vorig jaar afliep.
Beide staatshoofden noemden de ondertekening van het akkoord in de Tsjechische hoofdstad Praag een historische gebeurtenis. Het verdrag maakt de wereld veiliger, luidde de stellige overtuiging van Obama.
Het is ,,slechts een stap in een langere reis” naar verdere afbouw van het nucleaire arsenaal, aldus de president. De Verenigde Staten en Rusland beschikken samen over 90 procent van alle kernwapens op de wereld. Obama kondigde aan deze zomer verder te willen onderhandelen om tot een verdere inkrimping te komen.
De keuze voor Praag als plek voor de ondertekening was geen toevallige. Vorig jaar ontvouwde Obama in de stad zijn streven naar een kernwapenvrije wereld. Hij zei toen dat de VS, het enige land dat ooit kernwapens inzette, een morele verantwoordelijkheid hebben om in actie te komen. Ook noemde hij kernwapens toen ,,de gevaarlijkste erfenis van de Koude Oorlog”.
Het nieuwe START-verdrag geldt ook als steun in de rug van Obama, kort voor nieuw internationaal overleg in Washington tegen verdere verspreiding van kernwapens. Obama kan bij de onderhandelingen, die door hem zijn voorgesteld, wijzen op het jongste succes in Praag.
De Russische leider Medvedev benadrukte dat het akkoord een succes is voor de internationale gemeenschap. ,,Na deze zeker niet eenvoudige onderhandelingen zijn er geen verliezers.” Het verdrag opent een nieuw hoofdstuk in de relatie en samenwerking tussen de VS en Rusland, voegde Medvedev eraan toe.
Het nieuwe START-verdrag verwijst niet alleen naar de afkorting van Strategic Arms Reduction Treaty (Strategische Wapens Reductie Verdrag). Beide landen wilden ook een nieuwe start maken omdat hun betrekkingen de afgelopen jaren aanzienlijk waren verslechterd, onder meer door het Russische ingrijpen in de voormalige Sovjetrepubliek Georgië.
Samenwerking op andere gebieden verliep daarom vaak moeizaam of was onmogelijk. Maar Obama heeft de steun van Rusland bijvoorbeeld nodig om de nucleaire ambities van Iran aan te pakken.
Washington en Moskou, die elkaars grote vijanden waren tijdens de Koude Oorlog, kwamen met het nieuwe START overeen hun aantal opgestelde strategische kernkoppen te verminderen tot 1550 elk. De vermindering moet zeven jaar na ratificatie worden bereikt.
Die bekrachtiging door de parlementen van beide landen kan in de VS mogelijk nog een probleem vormen. In de Senaat moeten 67 van de honderd leden instemmen. De Democraten van Obama zijn dus aangewezen op de Republikeinen.
Aan de andere kant heeft Moskou grote moeite met een raketschild dat de VS willen opzetten om staten als Iran en Noord-Korea in toom te houden. Obama liet weten een ,,serieuze dialoog” met Moskou na te streven over dit Amerikaanse defensieplan.
Reageer op dit bericht