RSS

Duurzame Energie Routekaart 2020: 55.000 nieuwe banen, 57 miljard investering

Duurzame Energie Routekaart 2020: 55.000 nieuwe banen, 57 miljard investering

Duurzame Energie Koepel rapport toont aan:  20% duurzame energie in 2020 kan; levert 55.000 complementaire banen op; biedt miljarden aan extra investeringen en leidt tot sterke economische groei in een sterke Nederlandse duurzame energie sector dankzij koplopers, innovatie en groeiende toepassing.

Vandaag verschijnt de Duurzame Energie Routekaart over De Groei van Duurzame Energie in Nederland van 2010 – 2020. Deze DE routekaart is een samenvatting van het Renewable Energy Policy Action Paving the Way towards 2020′, kortweg REPAP 2020 rapport. Dit rapport is, in opdracht van de Duurzame Energie Koepel, samengesteld door het onafhankelijke onderzoeksinstituut Fraunhofer ISI en de Universiteit van Wenen, in samenwerking met Ecofys en onder auspiciën van het Europees Parlement. Voor deze publicatie werd nauw samengewerkt met de Nederlandse Duurzame Energie industrie. Het uitgebreide Engelstalige rapport en de Nederlandse samenvatting zijn te downloaden op dekoepel.org.

Het rapport is opgesteld om aan te tonen aan de politiek, de overheid, de kennisinstituten en de werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers dat de Nederlandse en Europese doelstelling niet alleen realistisch zijn, maar dat ze tevens een enorme economische impuls kunnen geven. Daarbij blijft onze energierekening op langere termijn betaalbaar. Het rapport concludeert dat, onder een consistent en stabiel stimuleringsbeleid, 55.000 nieuwe hoogwaardige banen ontstaan bij de brede toepassing van Duurzame Energie. Dit beleid vormt ook de basis om de sterke innovatiekansen te benutten in een goed draaiende thuismarkt waardoor een sterke exportpositie kan worden opgebouwd. De duurzame energie sector is wereldwijd de sterkst groeiende economische sector en het rapport toont aan dat Nederland daar weer bij aan kan haken met alle daarbij behorende gunstige macro-economische effecten. Dit in tegenstelling tot wat Minister Van der Hoeven ook vandaag weer aangaf. De minister ziet, om onduidelijke redenen, weinig in het versterken en stimuleren van de duurzame energie sector.

Enkele belangrijke aanbevelingen en conclusies uit het rapport zijn:

  • Stabiele stimulering van duurzaam opgewekte energie via een consistent, open en aangepaste SDE systeem (voor elektriciteit) en SDW (voor warmte/koude). De financiering hiervan via opslag op grijze energie is effectiever, efficiënter en is minder belastend voor de overheid en het weekt daarnaast EUR 57 miljard aan investeringen uit de markt los. De directe besparing op CO2 rechten en vermeden brandstof bedraagt voor Nederland EUR 28 miljard. Hierin zijn dan andere besparingen zoals vermeden gezondheidskosten en beduidend minder administratieve lasten voor de burger en overheid nog niet verrekend;
  • Nederland heeft veel te winnen bij decentrale energieopwekking dicht bij burgers, bedrijven, wijken, huizen en kantoorgebouwen. De betrokkenheid van burgers bij duurzame energie is groot en de behoefte om zelf energie op te wekken kan daarmee worden ingevuld. Gebouweigenaren moeten gestimuleerd worden om in 2020 minimaal 20% van de gebruikte energie zelf duurzaam op te wekken.
  • De CO2 prijs is nu veel te laag om van een eerlijke markt te spreken. Bij een eerlijk speelveld in de kostentoerekening inclusief reële toerekening van een CO2 prijs én doorberekening van alle echte kosten van bv. kolencentrales en kernenergie, verbetert de rentabiliteit van duurzame energie gelijk. Hierdoor zal de financiële stimulering snel kunnen worden afgebouwd.
  • Verplichting voor biomassa bij- en meestook is gewenst, waarbij alleen gebruik van warmte via een SDW gestimuleerd zou moeten worden.
  • De Groenregeling, die bedoeld is om duurzame energie projecten voordelig te financieren, dient versneld toepasbaar gemaakt te worden voor ALLE hernieuwbare energieopties. Dit is nu nog niet het geval.

Alle aandacht voor innovatie is goed, maar het is belangrijk te realiseren dat er geen innovatie kan plaatsvinden als er geen structurele toepassing aan is gekoppeld en dat is meer dan steun aan een paar proefprojecten. Er zal een structurele markt moeten ontstaan zoals ook elders in Europa, Azië en Noord Amerika . Maar bovenal is er een consistent en robuust overheidsbeleid nodig.

De Duurzame Energie Routekaart vormt een verdere en aanvullende onderbouwing van de Verklaring van Utrecht: ”Nederland krijgt Nieuwe Energie” die de energiewerkgroepen van de 6 grote politieke partijen recent hebben opgesteld en gepubliceerd.
Zie nederlandkrijgtnieuweenergie.nl, waar je ook het burgerinitiatief kunt ondertekenen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?