Een grote, politieke top van de Verenigde Naties over het beschermen van de biodiversiteit in de wereld is maandag in de Japanse stad Nagoya begonnen. De afgelopen tien jaar is het niet gelukt om te voorkomen dat de natuur steeds minder divers wordt, maar het komende decennium moet daar verandering in komen.
De topman van de 193 lidstaten tellende VN-Conventie voor Biologische Diversiteit (CBD), Ahmed Djoghlaf, omschreef de bijeenkomst als een ,,cruciaal moment” in de geschiedenis van de mensheid. ,,De tijd om te handelen is nu en de plaats om te handelen is hier”, aldus Djoghlaf.
,,Het is de gezamenlijke wens van de wereld om de mooie aarde met zijn rijke biodiversiteit aan de volgende generatie over te dragen”, zei de Japanse minister van Milieu Ryu Matsumoto in een toespraak bij de opening van de top. Matsumoto is voorzitter van de twaalfdaagse conferentie.
,,Onze welvaart en – sterker nog – ons overleven zijn afhankelijk van gezonde ecosystemen”, verklaarde topman Jim Leape van het Wereld Natuur Fonds (WWF). ,,De bossen, oceanen en rivieren zijn de fundering van onze maatschappij en economie.”
Biodiversiteit is de gevarieerdheid van leven op aarde, die volgens wetenschappers van levensbelang is voor het voortbestaan van de mens. Sinds het uitsterven van de dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden, ging de biodiversiteit niet zo hard achteruit als nu, concludeerden onderzoekers eerder dit jaar. Van alle bekende zoogdieren wordt 21 procent bedreigd. Bij de amfibieën staat de teller op 30 procent en bij de vogels is het 12 procent. Die hoeveelheden zijn nog nooit eerder vertoond, aldus wetenschappers.
Een aantal deelnemers, waaronder de Europese Unie, wil op de top opnieuw proberen het verlies van biodiversiteit voor 2020 een totaal halt toe te roepen. Volgens velen is dit echter onrealistisch en moet er worden gemikt op vermindering van het verlies. Dat kan bijvoorbeeld door concrete doelen te stellen, zoals het voorkomen dat de Amazone opdroogt of de oceanen zuurder worden.
Volgens een door de VN gesteunde studie eerder deze maand bedraagt de globale milieuschade veroorzaakt door menselijke activiteiten in 2008 in totaal 6,6 biljoen dollar (4,7 biljoen euro). Dat staat gelijk aan 11 procent van alle diensten en producten geproduceerd in de wereld. (ANP)
Reageer op dit bericht