Met een pilot wordt onderzocht hoe horeca en gasten kunnen samenwerken voor een duurzamere branche. De pilot is een initiatief van Restaurantgids Iens, voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en Crem, bureau voor duurzame ontwikkeling.
Het geheel wordt ondersteund door Koninklijke Horeca Nederland en Stichting Vakbekwaamheid Horeca.Laatstgenoemde twee fungeren, samen met de deelnemende restaurateurs, als klankbordgroep voor het project.
Innovatief
“Duurzaam ondernemen in de horeca neemt een grote vlucht. Communicatie tussen de horecaondernemer en de consument is hierbij onontbeerlijk”, aldus een woordvoerder. “Ook op de Horecava werd er veelvuldig over gesproken.” Als horecaondernemer moet je innovatief zijn om meer clientèle te verkrijgen en de lasten te verlagen. Daarnaast wil de horecaconsument graag duurzaam en eerlijk eten.”
De pilot
In de pilot wordt gekeken naar nieuwe manieren van samenwerking tussen horecaondernemers en de consument, die duurzaamheid stimuleren. Wanneer deconsument beter op de hoogte is van de duurzame horeca-initiatieven wordt hij zich ook meer bewust van zijn eigen rol hierin, is de gedachte erachter. “En voor de horecaondernemers is het tegengaan van voedselverspilling en vermindering van energiekosten direct voelbaar in de portemonnee.”
Vragen
Tijdens de pilot worden vragen behandeld als: hoe kunnen horecaondernemers hun gasten beter informeren over duurzaam consumeren? Hoe kunnen ze communiceren over de eigen prestaties op het gebied van duurzaamheid? Is de consument bereid om vooraf informatie te verschaffen over zijn menukeuze (om voedselverspilling tegen te gaan) en zijn zij zich bewust van de consequenties bij het verstek laten gaan van een reservering?
Initiatieven
De deelnemende horecaondernemers krijgen de mogelijkheid om hun duurzame initiatieven zichtbaar te maken op de website van IENS. De pilot gaat halverwege 2011 gedurende zes maanden draaien in de regio Amsterdam.
Geïnteresseerde horecaondernemers uit de regio Amsterdam kunnen zich voor deelname aan de pilot aanmelden bij Jeroen Drijver van Crem via j.drijver@crem.nl of per telefoon: 020-6274969.
Bron: Horeca Entree
Reageer op dit bericht