RSS

Investeren in duurzaamheid levert stabiele economie op

Twee recent gepubliceerde onderzoeken stellen, onafhankelijk van elkaar, dat investeren in duurzaamheid op termijn loont. Het Milieu Programmabureau van de Verenigde Naties (UNEP) stelt dat investering van 2 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product (BBP) in duurzaamheid een stabiele groene, koolstofarme economie oplevert die ook de welvaart beter verdeelt.

Het Potsdam Instituut voor Klimaat-impact stelt dat een verhoging van de CO2-emissiereductiedoelstelling van 20 naar 30 procent, tot een forse impuls voor de Europese economie leidt. Een stijging van investeringen in de EU van 18-22 procent van het BBP kan leiden tot een toename van het BBP met 620 mrd euro.

VEMW stelt deze conclusies op zich niet ter discussie, maar meent dat de resultaten sterk afhankelijk zijn van een wereldwijd commitment en duidelijke afspraken over de rollen van partijen en financieringsinstrumenten. Dit om een gelijk speelveld te creëren. VEMW stelt dat alleen een alomvattende visie kan leiden tot echte duurzaamheid. VEMW heeft daarover in 2010 een beleidsvisie opgesteld.

“UNEP heeft in haar rapport de mythe willen doorbreken dat een vergroening van de economie leidt tot grote risico’s en economische ontwikkeling tegenhoudt. Dat vind ik op zich een mooie gedachte”, aldus Hans Grünfeld, Algemeen directeur VEMW. “Maar we hebben het dan wel over een bedrag van 1,3 triljoen dollar. Dat is dus een zeer forse investering. En die zou onder andere door de industrie, de elektriciteitsproductie, de gebouwde omgeving, de landbouw en het transport moeten worden opgehoest. Ook in ontwikkelingslanden. Ik vraag me af of dat een haalbare kaart is”.

Een jaarlijkse investering van 0,25 procent van het BBP in energiebesparing en duurzame energie, zou de primaire energiebehoefte volgens de onderzoekers reduceren met 9 procent in 2020 en bijna 40 procent in 2050. De werkgelegenheid in de energiesector zou met 20 procent stijgen.

Het Potsdam onderzoek waaraan ook de universiteiten van Oxford, Parijs en Athene hebben bijgedragen, biedt een nieuwe kijk op economische modellen. In traditionele modellen wordt uitgegaan van extra kosten op de korte termijn die gerechtvaardigd worden door lagere kosten op de lange termijn (‘de kost gaat voor de baat uit’).

Dit onderzoek gaat echter uit van een nieuw model dat rekening houdt met het belang van beleid om de verwachtingen van investeerders positief bij te draaien. Zo wordt er meer en sneller geïnvesteerd in de gewenste richting, is de gedachte. Door het model worden leermomenten in technologische en technische ontwikkelingen gecreëerd en vergroot, waardoor het vertrouwen in nieuwe technologie toeneemt.

Bronnen:

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?