RSS

Muziek verzacht pijn en maakt een mens fitter

Muziek verzacht de pijn, maakt een mens fitter, helpt tegen epilepsie en herstelt sneller na een hartinfarct. Onderzoekers vertellen hoe dat komt.

Een studie, gepubliceerd in the Journal of Advanced Nursing, geeft aan dat de chronische pijn tot 21 procent daalt tijdens het luisteren naar muziek. Enkele ziekenhuizen gebruiken zelfs harpmuziek om patiënten op de operatietafel te kalmeren. Ook tijdens chemo- en radiotherapie wordt muziek als pijnstiller ingesteld.

De vibraties, veroorzaakt door de muziek, werken in op het zenuwstelsel van de patiënt. Deze doen ook de hartslag en de bloeddruk dalen. Studies geven aan dat muziek de pijn even goed kan reduceren als sommige pharmaceutische interventies. Ook tijdens MRI-scans of korte pijnlijke ingrepen verricht muziek wonderen.

Epilepsie

Het Mozart effect, neergepend in een heleboel studies, geeft aan dat de mentale vaardigheden bij kinderen sterk verhogen bij het horen van de Mozart’s Sonata for Two Pianos in D Major. Ook mensen met epilepsie varen wel bij deze muziek. Een groep patiënten luisterden er 5 minuten naar, bij 79 procent werd een significante daling van de epilepsie activiteit vastgesteld.

Fitness
Zingen is een vorm van aerobic. Het verhoogt de zuurstofopname in de bloedstroom en zet de belangrijkste spieren in het bovenlichaam aan het werk. Studies aan de universiteit van Londen geven aan dat zelfs luisteren naar muziek je fitter maakt. Het beïnvloedt het inspanningsniveau tijdens de uitgevoerde bewegingen.

Bloeddruk
Onderzoekers aan de universiteit van Hong Kong stellen dat 25 minuten muziek per dag je bloeddruk gevoelig doen  zakken. Al zingend gebruik je de longen beter waardoor het hart beter werkt.

Na een beroerte

Aan de Helsinki universiteit werd het effect van muziek na een hartaanval bestudeerd. Mensen die moeite hebben met hun spraakvermogen, schijnen de woorden sneller terug te vinden door te zingen. Dat komt omdat een ander hersendeel vereist is dan het spraakgedeelte.

Premature baby’s

Premature kleintjes schijnen sneller in gewicht en lengte toe te nemen. Het maakt hen kalmer en minder opgewonden waardoor de energie in hun groeiproces kan gestoken worden.

Mentale gezondheid

Muziek laat dopamine vrij, een chemische stof dat een positief  humeur bezorgt. Door te zingen daalt het stresshormoon cortisol. Muziek maakt ook minder angstig en kan positief werken tegen depressies en andere mentale stoornissen. (lvl)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?