De Leidse PhD-student Khurram Saleem Joya heeft een patent aangevraagd voor een nieuw katalytisch systeem waarmee water efficiënt wordt gesplitst voor waterstofproductie met behulp van zonne-energie. Zijn katalysatoren bootsen de fotosynthetische machinerie van de natuur na zoals ‘Artificial Leaf’ dat ook doet.
Volgens Joya wordt waterstof één van de belangrijkste groene brandstoffen in de toekomst. Door waterstof te gebruiken als schone, recyclebare brandstof, kunnen we in de toekomst de vraag naar energie én de milieuproblemen in één klap oplossen.
Verdere uitbreiding van dit onderzoek kan volgens Joya leiden tot de ontwikkeling van het eerste commerciële nanofotokatalytische apparaat, dat met behulp van enkel water en zonlicht waterstof kan genereren.
Koolstofdioxide omzetten in nuttige producten
Naast zijn belangrijkste focus op watersplitsende katalysatoren voor zonnebrandstoffen, streeft Joya ook naar het opzetten van een onderzoeksplatform voor kunstmatige fotosynthese en hydrogenases (waterstofevoluerende biokatalysatoren). Hij ontwerpt katalysatoren die koolstofdioxide omzetten in nuttige producten, zoals alcohol. Deze producten kunnen vervolgens dienen als koolstofarme brandstoffen
Vervolgonderzoek
Khurram Saleem Joya is PhD-student bij het Leiden Institute of Chemistry, Solid State NMR van de Universiteit Leiden. Zijn promotieonderzoek wordt begeleid door professor Huub de Groot. Zodra Joya is gepromoveerd, wil hij zijn onderzoek naar zonnebrandstoffen, organische zonnecellen en katalyse, inzetten voor recyclebare energie en duurzame producten in Pakistan, waar hij vandaan komt.
Zie ook:
Reageer op dit bericht