De oorsprong van taal ligt in het zuiden van Afrika. Een onderzoeker van de Universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland, beweert hiervoor statistisch bewijs te hebben gevonden. Zijn onderzoek werd in het weekblad Science gepubliceerd.
Quentin D. Atkinson heeft de geografische oorsprong van taal weten te bepalen na een analyse van talen over de hele wereld. Eerder werd door DNA-onderzoek al bewezen dat de oorsprong van de eerste mens in Afrika ligt, maar dat was nog geen bewijs is dat ook taal daar is ontstaan.
Fonemen
In zijn onderzoek, dat in het weekblad Science werd gepubliceerd, keek Atkinson niet naar woorden maar naar fonemen. Dat zijn de kleinste deeltjes van een taal, zoals klanken, klinkers en medeklinkers. Hij vond een opmerkelijk patroon na 504 talen te hebben geanalyseerd. Hoe verder de mens moest reizen vanuit het zuiden van Afrika, hoe minder fonemen er gebruikt worden in een bepaald taalgebied.
Verminderde diversiteit
Sommige van de kliktalen uit Afrika, die gesproken worden door bosjesmannen, hebben meer dan 100 fonemen, terwijl Hawaïaans er maar 13 heeft. Het aantal fonemen in de Europese talen is ongeveer de helft van dat in het zuiden van Afrika. Zo heeft Nederlands er 40 en Engels 45. Dit patroon van verminderde diversiteit in relatie met de afstand, loopt gelijk met de reeds bekende afname aan diversiteit in het DNA.
Indo-Europees
Dit is niet het eerste baanbrekend onderzoek van Atkinson. In 2003 reconstrueerde hij al eens de stamboom van de Indo-Europese talen met behulp van DNA-onderzoek. Zijn onderzoek stelde dat Indo-Europees, de Europese oertaal waaruit de Germaanse en Romaanse talen zijn ontstaan, veel ouder is dan wetenschappers oorspronkelijk aannamen. Zo zou de taal 10.000 en niet 6.000 jaar oud zijn.
Reageer op dit bericht