Mensen die dit jaar duurzame paaseieren willen eten, kiezen voor biologisch of voor eieren van Rondeel. Dit zijn de gouden paaseieren van 2011, volgens Natuur & Milieu. Uit een rondgang van Natuur & Milieu langs supermarkten blijkt dat biologische eieren bijna overal te koop zijn en in de schappen meestal op ooghoogte staan. Deze Pasen kan iedereen dus zonder veel moeite een gouden paasei op tafel zetten.
Nederlandse winkels verkopen gelukkig geen eieren meer van hennen uit legbatterijen. Maar het scharrelei dat daarvoor in de plaats is gekomen, is slechts een heel klein beetje beter, blijkt uit de duurzaamheidsanalyse van Natuur & Milieu. De duurzaamste eieren hebben het keurmerk EKO/Demeter (voor biologisch) of Milieukeur (voor Rondeel ) en voldoen in de praktijk aan 3 sterren van het Beter Leven Kenmerk. Dat betekent dat ze het beste scoren op de combinatie milieu en dierenwelzijn. Deze kippen eten voer met duurzame soja waarvoor geen bos gekapt is, de mest wordt netjes afgevoerd en hergebruikt, het energieverbruik is zuinig en de kippen hebben voldoende uitloopruimte in de buitenlucht. Voor de gezondheid van mensen en de dieren is het goed dat deze kippen geen of heel weinig antibiotica krijgen als ze ziek zijn.
Ooit stond het scharrelei symbool voor een beter kippenleven, maar inmiddels hebben andere eieren het standaard scharrelei (met 9 kippen per m2) al lang ingehaald. Er zijn scharreleieren te koop met 1, 2 of 3 sterren van het Beter Leven Kenmerk. Deze sterren zeggen alleen iets over het dierenwelzijn, vooral over stal- en uitloopruimte en het (niet) kappen van de snavels. Voor het milieu zijn ook het veevoer (duurzame soja), energieverbruik en mestafvoer van belang. Scharreleieren hebben geen Milieu-keurmerk.
25 Soorten eieren
Natuur & Milieu trof 25 soorten eieren in de supermarkten aan. Met zoveel verschillende soorten claims is het moeilijk om echt duurzaam te kiezen. De meeste consumenten weten nauwelijks waar de verschillende eierkeurmerken voor staan. Ze laten zich verleiden door marketingtermen als blije kip, kakelgoud en maïsscharrel, die niets zeggen over milieu of dierenwelzijn. De keurmerken die wel inzicht geven in de gevolgen voor het milieu zijn EKO/Demeter en Milieukeur. Eieren van deze keurmerken hebben ook het drie sterren Beter Leven Kenmerk en zijn dus ook beter voor het dierenwelzijn. Ze combineren het beste van twee werelden.
Natuur & Milieu maakt zich sterk voor duurzamer voedsel. In dat kader past ook de onlangs gelanceerde website www.flexitarier.nl waar mensen een overzichtelijk aanbod van 400 vleesvervangers kunnen vinden en lekkere recepten. Zo wordt het voor steeds meer mensen makkelijker om minimaal twee dagen per week vlees te vervangen door een lekker en gezond alternatief. Een Eko of Rondeel ei bijvoorbeeld.
april 19th, 2011 om
duurzame soja? http://www.gifsoja.nl/Gifsoja/nieuws/nieuws.html
Misschien moeten we die kippen gewoon voedsel van eigen bodem geven. Dat lijkt me een stuk duurzamer.