Overal in Buenos Aires laten mensen dezer dagen een boek achter, op een plein, in een station, op een bus. Vooraan in het boek hebben ze iets geschreven, een boodschap voor wie het boek vindt. Het is een van de initiatieven die de verkiezing van Buenos Aires als Wereldhoofdstad van het Boek 2011 ondersteunen. Die titel gaat in vanaf morgen (zaterdag), de Internationale Dag van het Boek.
“Dit is geen boek dat iemand verloren is. Dit is een boek zonder eigenaar, het maakt deel uit van de Movimiento Libro Libre Argentina (Beweging Vrij Boek Argentinië, nvdr), en werd op deze plaats achtergelaten opdat je het zou vinden.”
Deze boodschap staat op de eerste pagina van een boek van de Britse auteur G.K. Chesterton dat op een bank op een plein van Buenos Aires is achtergelaten. Wie het boek vindt, verbindt er zich toe het te lezen, het enige tijd bij zich te houden en het nadien opnieuw te “bevrijden”. Wie wil meedoen aan dit bijzondere initiatief om boeken te promoten, moet alleen maar een boek achterlaten op het een plein, in een station of op een bus met daarin een boodschap voor de vinder.
De Unesco, het cultuurfonds van de Verenigde Naties, duidde dit jaar Buenos Aires aan als Wereldhoofdstad van het Boek 2011. De Argentijnse hoofdstad mag de titel vanaf morgen, de Internationale Dag van het Boek, een jaar lang dragen.
De anonieme Movimiento Libro Libre Argentina, die zijn activiteiten via sociale netwerksites aankondigt, roept de Argentijnen op om morgen “massaal boeken te bevrijden”.
Jorge Luis Borges
Het is een van de vele initiatieven waarmee Buenos Aires zijn titel eer wil aandoen. Volgende maand bouwt kunstenares Marta Minujín een 25 meter hoge toren van Babel met alleen maar boeken op een plein in Buenos Aires. De boeken worden geleverd door verschillende ambassades in Argentinië, verschillende talen zullen dus vertegenwoordigd zijn in de toren.
Buenos Aires heeft een rijk literair leven. De stad telt meer dan tweehonderd boekhandels, zeventig bibliotheken en een hele reeks grote en kleine uitgeverijen, waaronder originele uitgeverijen zoals Eloisa Cartonera, die werd opgericht door schrijvers en afvalophalers samen.
Ook schrijvers als Jorge Luis Borges (1899-1986) en Julio Cortázar (1914-1984) hebben Argentinië een stevige internationale literaire reputatie bezorgd.
Het idee van de Unesco om jaarlijks een Wereldhoofdstad van het Boek aan te duiden en zo de literatuur te promoten begon in 2001 met Madrid. Nadien volgden Alexandria, New Delhi, Antwerpen, Montreal, Turijn, Bogota, Amsterdam, Beiroet, Ljubljana, en, tot vandaag, de Armeense hoofdstad Jerevan. (IPS)
Marcela Valente
Reageer op dit bericht