In de afgelopen vijf jaar is de hoeveelheid tropische bossen dat duurzaam wordt beheerd met 50 procent toegenomen. Inmiddels kan 53 miljoen hectare rekenen op zo’n behandeling, een gebied met een oppervlakte ongeveer zo groot als Spanje. Dat meldt de Internationale Tropische Houtorganisatie (ITTO).
Tegelijkertijd stelt de ITTO dat meer dan 90 procent van alle tropische wouden wereldwijd niet of slecht wordt beheerd. De groei van het duurzaam beheer weegt volgens de organisatie niet op tegen de immense hoeveelheid houtkap. De winst die te behalen is met palmolieplantages en houthandel wint het simpelweg van de drang om de natuur te beschermen, aldus ITTO.
Jaarlijks komt er ongeveer 3 miljoen hectare tropisch regenwoud bij dat duurzaam wordt beheerd. Daarentegen verdwijnt elk jaar 13 miljoen hectare bos. Alleen al in het Amazonegebied werd het bos tussen 2000 en 2010 elk jaar 3,6 miljoen hectare kleiner. In Zuidoost-Azië kromp de hoeveelheid regenwoud jaarlijks met 1 miljoen hectare.
,,We zijn natuurlijk blij met de vooruitgang in de afgelopen vijf jaar, maar het is slechts een marginale toename en sommige landen lopen nog erg achter”, aldus directeur Emmanuel Ze Meka. Hij noemde landen als Cambodja, Ivoorkust, Congo, Guatemala en Suriname als voorbeeld van zwak beheer.
ITTO prees onder meer Brazilië, Gabon, Guyana, Maleisië en Peru. Die landen hebben de afgelopen jaren veel verbeterd. Zo is er beleid gemaakt over bosbeheer, zijn wetten en regels opgesteld en worden die ook gehandhaafd.
De organisatie onderzocht het bosbeheer in 33 landen, waarin bijna al het tropisch regenwoud ligt.
Reageer op dit bericht