RSS

Goedkope zonnepanelen nu ook voor scholen

do, jun 30, 2011

Wetenschap en Natuur

Voor alle scholen in Nederland, van basisscholen en voortgezet onderwijs tot HBO en universiteiten, is er nu de speciale zonnepanelenactie Wij Willen Zon op School. Via een collectieve inkoopactie zonder winstoogmerk van de stichting Wij Willen Zon kan elke school nu een passend pakket aan zonnepanelen aanschaffen voor een bijzonder aantrekkelijke prijs. Deze actie loopt tot 31 juli.

In samenwerking met Duurzame PABO wordt duurzaam onderwijs ín de school zo mooi gecombineerd met duurzame opwekking van energie óp de school.

De actie Wij Willen Zon is een initiatief van Urgenda en De Betere Wereld. Door een groter volume kunnen de prijzen van panelen en omvormers omlaag. Daarnaast zijn ook alle aanverwante onderdelen van een pakket door volume en onderhandelkracht goedkoper te verkrijgen. Samen leverde dit pakketten op met een 30-35% lagere inkoopprijs in vergelijking met de pakketten van dezelfde kwaliteit op de markt. Duizenden particulieren kochten via Wij Willen Zon voor 10 MW aan zonnepanelen.

Extra bestelling
Het succes van deze zonnepanelenactie werkt zo aanstekelijk dat de stichting Wij Willen Zon in samenwerking met Duurzame PABO nu goedkope panelen aanbiedt voor onderwijsdaken. Speciaal voor scholen wordt een extra korting gegeven die Wij Willen Zon heeft weten te bedingen wanneer zij nog een extra bestelling gaat doen. Scholen kunnen kiezen uit pakketten van 6, 12 of 16 panelen voor een schuin of plat dak. Wij Willen Zon zorgt voor inkoop, transport en organiseert goede garantie- en service regelingen.

Duurzaam in en op de school
Duurzame PABO brengt de speciale zonnepanelenactie Wij Willen Zon op School onder de aandacht van alle scholen in Nederland. Tevens heeft Duurzame PABO het bestaande lesmateriaal over duurzame energie verzameld op Kennisnet. Zo kunnen scholen duurzaamheid in en op school combineren.

Meer informatie: www.wijwillenzon.nl/scholen

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Felix:

    Willen we zon of willen we duurzaamheid?

    Als ondernemer in zonne-energie zijn de kosten van duurzame energie een dagelijks thema. De kosten, maar dan natuurlijk ook de opbrengsten. Sommige mensen vinden dat duurzame energie best wat meer mag kosten: je investeert immers in een groenere toekomst. Of je zet je energierekening vast, wetende dat die de komende jaren behoorlijk zal gaan stijgen. Anderen gaan pas serieus nadenken over een overstap als groen goedkoper is dan grijs.

    Het initiatief “wij willen zon” heeft in ieder geval ingezet op de kosten: zoveel mogelijk mensen verzamelen om gezamenlijk in te kopen en de prijs van de spullen zo laag mogelijk te houden. Gezien het aantal panelen wat er gekocht is -naar eigen zeggen- een succesvol initiatief.

    Echter, naast de centen spelen er ook andere factoren een rol. Wij bij Energieker proberen ook naar die andere factoren te kijken. Nederland moet duurzamer, maar niet tegen elke prijs!

    Een voorbeeld:

    In de Washington Post is al in 2008 een artikel verschenen over de verschrikkelijke vervuiling van Chinese silicium fabrieken. Silicium is een belangrijke grondstof voor zonnepanelen. Giftige stoffen die vrijkomen tijdens de productie kunnen gerecycled worden. Maar dat kost geld. Omdat de Chinese overheid niet kan of wil optreden worden de giftige stoffen niet gerecycled en verwerkt, maar in het geval van de fabriek die door de Washington Post is onderzocht, geloosd in de omgeving.

    Natuurlijk is het ontzettend moeilijk om exact te bepalen wie welk onderdeel van een product maakt. En hoe milieuvriendelijk dat wel of niet gebeurt. Weet ik zeker dat alle onderdelen uit de iMac waar dit op wordt getypt op een verantwoorde wijze zijn geproduceerd? Nee. Weten we zeker dat de panelen die Energieker verkoopt op verantwoorde wijze zijn gemaakt? Bijna. Het leeuwendeel van onze producten wordt in Europa gefabriceerd. En daar liggen de normen op het gebied van milieu en arbeid nog steeds hoger dan in China.

    De fabriek waar de Washington Post over schrijft is de fabriek Zhonggui. Deze fabriek is één van de grondstof leveranciers van CEEG, de fabrikant van de panelen van “Wij Willen Zon”.

    Het in kaart brengen van het gehele productieproces, om zeker te weten dat er geen misstanden zijn, is uitermate moeilijk. Maar dat ontslaat Urgenda (de stichting die “Wij Willen Zon” heeft opgezet) niet van de verantwoordelijkheid om goed te onderzoeken hoe duurzaam de producten zijn die als duurzaam worden verkocht. En dan een eerlijke en goede afweging te maken. En dat transparant te doen. Duurzaamheid in het westen mag niet ten koste van de gezondheid gaan van de Chinese bevolking.

    Wij spreken dagelijks de klanten van “Wij Willen Zon”. Dat zijn mensen die willen investeren in een duurzame toekomst, tegen een goede prijs. Ik denk dat als klanten van “wij willen zon” deze kennis gehad zouden hebben, ze liever een paar euro meer hadden betaald. Deze mensen willen graag zon, maar niet tegen elke prijs!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?