RSS

Kalk doet wonderen voor boeren in Afrika

In het westen van Kenia halen sommige boeren bijzonder grote oogsten binnen, ze leerden kalk te gebruiken om te zure bodems te verbeteren.

“Ik heb mijn akkers nu twee keer met kalk behandeld, en de resultaten zijn verbluffend”, zegt Isaac Ochieng Okwanyi, a 29-jarige boer uit het dorp Nyangera in de Westelijke Provincie. Okwanyi trok als jonge man naar Nairobi, maar vluchtte terug naar zijn geboortedorp na het politieke geweld van 2008.

Op een akker van iets meer dan een hectare die hij van zijn vader kreeg, produceerde Okwanyi in 2009 360 kilogram maïs. “Ik verkocht de helft ervan omdat ik geld nodig had, en van de rest konden mijn familie en mijn ouders drie maanden eten.”

Wonderbaarlijke oogst

Maar toen kwamen specialisten van het Keniaans Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (KARI) langs, die Okwanyi voorstelden deel te nemen aan een experiment waarbij akkers bekalkt zouden worden. De boeren in de streek waren sceptisch, maar dat duurde maar tot de eerste oogst kon worden binnengehaald. “Ik heb in dit dorp nog nooit een betere oogst gezien”, zegt Okwanyi. Eén hectare leverde hem nu ruim 11.000 kilogram maïs op. Okwanyi en zijn familie eten nog altijd van de maïs van vorig jaar, terwijl de volgende oogst al voor de deur staat.

Okwanyi is intussen verhuisd van een woning met een dak uit stro naar een veel groter en steviger huis. Samen met vijf andere boeren die ook grote oogsten hadden binnengehaald, huurt Okwanyi nu een graanopslagplaats waar ze hun voorraden stockeren. “Met de honger die nu in het land heerst, is het niet ondenkbaar dat mensen bij ons binnenbreken om maïs te stelen”, zegt hij.

Groene revolutie

Volgens David Mbakaya, een bodemexpert van het KARI, is het doodeenvoudig. De meeste akkers in de Westelijke Provincie zijn veel te zuur voor de productie van maïs, een gevolg van de bodemgesteldheid, klimatologische factoren en het overmatige gebruik van stikstofhoudende meststoffen. Het probleem kan makkelijk verholpen worden door het uitstrooien van gemalen kalksteen, een product dat in Kenia helemaal niet duur is.

Maar de boeren moeten overtuigd worden en moeten ook leren hoeveel kalk er precies nodig is. Daarvoor zette het KARI een proefproject op met steun van de Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika, een initiatief van de voormalige VN-baas Kofi Annan. Intussen nemen al vijfduizend boeren in de Westelijke Provincie deel aan de proef.

De Westelijke Provincie is een van de streken in Kenia waar het hele jaar door regen valt. Toch moet de provincie zes maanden per jaar voedsel importeren. Marin Odendo, een andere onderzoeker van het KARI, maakt zich sterk dat de kleine boeren in de regio daar met de nodige begeleiding snel verandering in kunnen brengen

Isaiah Esipisu

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?