Het op één na grootste sportkledingmerk ter wereld, Adidas, belooft dat de hele productieketen vanaf 2020 geheel gifvrij is. Deze beslissing volgt op de publicatie van het Greenpeace rapport ‘Dirty Laundry’, waaruit bleek dat de productie voor grote merken als Adidas, Nike en Puma het milieu vervuilt.
De kledingfabrieken in China lozen giftige stoffen, die in Europa al lang verboden zijn, in rivieren waarvan miljoenen mensen dagelijks afhankelijk zijn voor drinkwater en vis. Met Nike en Puma, die eerder deze zomer verbetering beloofden, zijn de grootste kledingfabrikanten ter wereld binnenkort gifvrij.
Gifstoffen uitbannen
“Greenpeace is ontzettend blij met de verantwoordelijkheid die deze dure merken nemen om hun productieproces schoon te krijgen”, zegt Marietta Harjono, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace. Onderzoek van Greenpeace toonde aan dat bij veertien internationale merken het hormoonverstorende nonylphenol ethoxylaten (NPE) wordt gebruikt. Deze stoffen zijn niet afbreekbaar en stapelen zich in de voedselketen op. Ze veroorzaken grote problemen in het milieu, precies de reden waarom deze stoffen in Europa verboden zijn. Harjono: “Het is van groot belang dat kledingmerken de gifstoffen helemaal uitbannen, omdat ook kleine hoeveelheden van deze gevaarlijke stoffen schadelijk zijn.”
Stappenplan tot 2020
Adidas heeft in een verklaring toegezegd om binnen zeven weken een duidelijk stappenplan te maken waarin het gebruik van stoffen zoals NPE (Nonylphenol Ethoxylates) helemaal verdwijnt. Daarnaast wil het de hele keten transparant maken, zodat zichtbaar is welke stoffen de fabrieken gebruiken bij iedere fase van de productie. “Dit is een belangrijke toezegging”, stelt Harjono. “Mensen waar ook ter wereld hebben het recht te weten wat er in hun rivieren wordt geloosd. Het gaat immers om hun gezondheid.” Bovenop deze maatregelen zal het kledingmerk ook een industriebreed plan ontwikkelen om het gebruik van gif in de hele kledingsector te stoppen.
Ook andere merken hebben de “Greenpeace Detox”-uitdaging inmiddels aangegrepen om het productieproces van kleding te ontgiften, zoals G-Star Raw, Lacoste en het Chinese merk Li Ning.
Reageer op dit bericht