RSS

‘Occupy’-beweging slaat ook over naar Nederland

OccupyWallStreet, het Amerikaanse protest voor een eerlijke financiële structuur en echte oplossingen, is overgeslagen naar het buitenland. Er staan demonstraties op stapel in het financiële centrum van Londen en ook in Den Haag en Amsterdam. De betogers vragen aandacht voor een veelheid aan economische en politieke issues.

Het protest op Wall Street voor een eerlijke financiële structuur en bankensector, en afschaffing van de invloed van bedrijven op het Amerikaanse beleid, vindt elders navolging. Eerst in de VS zelf, naar steden als Chicago, Los Angeles en Boston, en nu ook naar Canada en Europa. Ook in Den Haag en Amsterdam staan demonstraties gepland, voor 15 en 16 oktober.

Breed protest
Het protest biedt ruimte voor verschillende meningen en interesses, zegt deelnemer Robin van Boven. Varierend van de economische crisis tot de politieke omwenteling in Libie. ´Wij willen dat mensen zich bewust worden van de problemen, en met ons zoeken naar een oplossing. De politiek pakt dat op dit moment onvoldoende aan.´ Politici stellen zich te afwachtend op en wijzen te veel naar anderen. Wij hebben zelf ook geen pasklare oplossingen, maar zijn in ieder geval bereid erover na te denken, zegt Van Boven.

Beursplein 5 in Amsterdam was eerder al het decor voor een bescheiden tentenkamp van demonstranten, en kan ook op 16 oktober protesten verwachten.

Corruptie en hebzucht
Sinds 17 september is Wall Street het toneel van dagelijkse demonstraties. Wat begon als een klein, onopvallend protest dat vooral aandacht kreeg via sociale media, groeide uit tot wereldnieuws toen de politie afgelopen weekeinde hard optrad tijdens een bezetting van de beroemde Brooklyn Bridge in New York.

De betogers noemen zich ‘de overige 99%´, mensen die niet behoren tot de toplaag van Amerikaanse miljardairs. Ze hebben geen leiders en geen politieke kleur. ´Het enige wat wij gemeen hebben is dat de 99 procent niet langer de corruptie en de hebzucht van de resterende 1 procent tolereert´ Die 1 procent bezit ruim een derde van het totale privévermogen in de VS. De rijkste Amerikanen worden het minst getroffen door de huidige economische situatie , aldus de actievoerders.

Sociale onrust
Ook buiten de westerse wereld is de sociale onrust voelbaar en gaan mensen de straat op. Als het aan de Occupy-beweging ligt, groeit 15 oktober uit tot een wereldwijde actiedag voor democratie en verandering. En als het moet, gaan we in Nederland langer door, zegt Robin van Boven. ‘We willen hier langer aandacht aan besteden. We willen discussiëren en iedereen blijven uitnodigen om als groep naar oplossingen te kijken. Als we daarvoor moeten verhuizen naar een andere plek dan het Binnenhof is dat geen probleem.’

OccupyWallStreet noemt de Egyptische protesten op het Tahrirplein, die uiteindelijk leidden tot de val van president Mubarak, als bron van inspiratie. De betogers in New York zijn in elk geval van plan het lang vol te houden. Net als de actievoerders op het Tahrirplein hebben ze hun eigen logistiek opgezet. Ze regelen eten en slaapzakken, ze hebben hun eigen dagelijkse krant en sinds kort een eigen app. Vibe, de alternatieve ´Twitter voor actievoerders´claimt geen sporen na te laten, zodat de politie de verzender niet kan opsporen. Vibe is hier te downloaden via iTunes. (Bron: Wereldomroep)

Meer info:

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Masha Visser:

    Ik ben een getrouwde vrouw, 48 jaar en docent verpleegkunde en ik vind het geweldig wat er in gang gezet word. Ik ondersteun deze strijd met hart en ziel. Doorzetten net zo lang tot er wat gebeurd. Het is duidelijk negatief tegen positief. het is hoog tijd dat de banken en hun vieze acties gestopt worden. Ze maken teveel slachtoffers

    sterkte en zet door

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?