Mensen die mediterraan eten, hebben meer ‘goed’ cholesterol in hun bloed dan mensen die westers eten.
Dat voedsel uit het gebied rond de Middellandse Zee voor minder LDL-cholesterol – ook wel bekend als slecht cholesterol – in het bloed zorgt, was al bekend, maar het was nog niet aangetoond dat zulk voedsel het gehalte HDL-cholesterol (goed cholesterol) verhoogt. Dat heeft de Wageningen Universiteit dinsdag gemeld.
Het positieve effect van mediterraan eten blijkt uit promotieonderzoek van onderzoekster Marieke Bos. De Nederlandse Hartstichting financierde het onderzoek. Mediterrane voeding kenmerkt zich door veelvuldig gebruik van olijfolie, veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten en vis. Een glaasje biologische wijn erbij maakt het gerecht compleet. Onderzoekster Marieke Bos promoveert woensdag op haar onderzoek.
oktober 11th, 2011 om
Als het idee over een Mediterraan dieet waar is, waarom zouden we ons dan druk maken over verzadigd vet? Iedereen die wel eens naar de landen rond de Middellandse Zee is geweest of een Italiaans of Grieks kookboek heeft bekeken, kan concluderen dat dit voedsel verre van vetarm is. Eieren worden verstopt in sauzen, soepen en stoofgerechten, en voedsel vol verzadigd vet, zoals worstjes, vleessoorten, roomboter, kaas, room en reuzel, staat dagelijks op het menu. (Dr. Uffe Ravnskov)
oktober 29th, 2011 om
@Metabool dit zijn de welgestelde mensen die dat daar eten, het armere/gemiddelde volk eet juist gezond (geen zwaar bewerkt) zoals hier in dit artikel wordt aangegeven.
btw, eieren zijn goed alsmede vele vleesproducten, en roomboter is zelfs beter als margarine (geen transvetten).
van voeding kan je een hele wetenschap maken maar de simpele vuistregel “zo dicht mogelijk bij wat natuurlijk groeit” is het handigst om te beoordelen wat beter zal werken voor je gezondheid.