RSS

Start de herfst heerlijk gezond

di, okt 18, 2011

Gezondheid en Voeding

De herfst is een fantastische tijd om je lichaam voor te bereiden op de koude winterdagen. De vruchtbare bodem schenkt ons namelijk heel wat voedzame najaarsgroenten en ook de bomen hangen vol knapperig lekkers. De temperatuur daalt en in huis wordt alles weer een heel stuk knusser en gezelliger dan tijdens de zomermaanden. Typisch voor deze tijd van het jaar is ook de hernieuwde zin om een lekkere warme en gezonde maaltijd te bereiden. Volgend herfstvoedsel mag zeker en vast niet ontbreken!

Pompoen & zaadjes
Het symbool voor de herfsttijd is zonder twijfel de pompoen. Meer nog dan een prachtig decoratiestuk, zijn deze kleurrijke groenten ook zeer vezelrijk en een bron van vitamine A.

Naast de traditionele pompoensoep, kan je het vruchtvlees bijvoorbeeld ook roosteren in een beetje olijfolie, afkruiden met peper en zout en serveren met rijst en een lekker stukje kip.

Ook de zaadjes van de pompoen zijn zeer voedzaam omdat ze rijk zijn aan gezonde vetten en olieën. Je kan ze op een bakplaat leggen en even roosteren en ze vervolgens toevoegen aan soepen, salades of gewoon eten als snack.

Appel
Overal te vinden in een waaier aan smaken. Appels zijn vezelrijk en bevatten ontzettend veel vitaminen, waaronder A en C. We eten ze uiteraard bijna het hele jaar door, maar zelfs in de najaarsmaanden blijft de krokante en frisse smaak ons bekoren.

Of toch liever anders? Ga dan voor een lekkere huisgemaakte appelmoes, of een appelsaus met kaneel. Je kan ze ook altijd in de pan zwieren met een beetje honing en er een heerlijke salade met geitenkaas mee afwerken. De mogelijkheden zijn oneindig!

Kaki
Deze dieporange vrucht wordt in sommige fruitwinkels al wel eens ‘vitaminenbommetje’ genoemd en dat is zeker niet onterecht. Naast een grote hoeveelheid vitamine C, bevat de kaki ondere andere ook magnesium en heel wat calcium.

Als je hier nog nooit je tanden in zou hebben gezet, is dit echt een aanrader. Zorg wel dat je kaki’s kiest die echt rijp en zacht zijn, want als ze niet voldoende gerijpt zijn, kunnen ze een kalkig effect geven waardoor ze niet voor herhaling vatbaar zullen zijn.

Je kan ze zo eten of ze verwerken in bijvoorbeeld pudding of ze drogen en bijvoorbeeld combineren in een kommetje musli met platte kaas.

Granaatappel
“Het juweel van de herfst”, zo wordt de granaatappel al wel eens beschreven. Het is een bron voor antioxidanten, vezels, kalium en vitamine C.

De zaadjes kan je bijvoorbeeld sprenkelen op hartige herfstsalades of dessertjes. Je kan ook het sap drinken of gebruiken om siroop, saus of gelei mee te bereiden.

Biet
Net als wortels, rapen en knollen, is de biet een voedzame en kleurrijke herfstgroente rijk aan onder andere vitamine C en magnesium.

Je kan bieten bijvoorbeeld roosteren met wat verse look en rozemarijn, gecombineerd met een beetje verse geitenkaas. Daarnaast zijn ze ook heerlijk in salades en soepen.

Spruitjes
Last but not least, mag je ook zeker spruitjes niet uit het oog verliezen. Dit broertje van broccoli (trouwens ook nog steeds een aanrader tijdens het najaar) is eveneens zeer rijk aan noodzakelijke voedingsstoffen als vezels en vitamine C.

De bereidingsopties zijn ook hier talrijk. Probeer bijvoorbeeld eens een gratin met spruitjes.

Naast bovenstaande voorbeelde, zijn valt er natuurlijk nog veel meer lekkers te krijgen tijdens de herfst. Denk maar aan paddenstoelen, peertjes en walnoten. Haal dus inspiratie uit dit fantastisch seizoen, vergeet je herfstblues en kom op krachten met deze voedzame kookideeën.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?