De occupybeweging is sinds zaterdag ook in Nederland neergestreken. In Amsterdam lukte het de ‘99%’ het Beursplein volledig te bezetten met ruim 1400 mensen uit het hele land.
De opkomst was zelfs zo groot dat er al snel geen trams meer reden over het Damrak. Emile Roemer was ook aanwezig: ‘Ik ben heel blij dat hier, en in de hele wereld, zoveel mensen opstaan want er moet echt heel veel gebeuren. De verantwoordelijken voor de crisis moeten aangepakt, het financiële systeem op de schop en de rekening moet op de juiste plaats worden gelegd, en dat is niet bij deze mensen. Ik hoop dat dit het begin is van een fundamentele verandering.’
Overal op het Beursplein staat tegen het middaguur een bont gezelschap te discussiëren, muziek te maken en te protesteren tegen de oneerlijke verdeling in de wereld. Normaal gesproken zouden politici via de microfoon de mensen toespreken, maar bij de occupy-beweging gaat het precies andersom. Via de speaker kan iedereen zijn mening delen. ‘De banken leiden de regeringen, maar wij laten ons niet meer piepelen, we pikken het niet meer!’ En: ‘Ik ben de machthebbers dankbaar dat ze ons zo boos gemaakt hebben dat we met z’n allen gemotiveerd zijn om te veranderen.’
Naast de vaste actievoerders zijn veel mensen naar het Beursplein toe gekomen die al lang niet meer gedemonstreerd hadden, zoals Max van der Werff uit Arnhem, die zich verzet tegen de VOC-mentaliteit: ‘Het gaat om de schaamteloze zelfverrijking, maar ondertussen wel huichelachtig de dominee spelen. Ons systeem moet diepgaand geherstructureerd worden. Normaal gesproken worden dit soort bewegingen begonnen door politieke partijen, nu gaat het andersom, dat is heel hoopgevend.’
Geld is er voor de mens, de mens is er niet voor het geld.
De financiële markten zijn losgezongen van de echte economie. Het neoliberalisme heeft wereldwijd het kapitaal vrij gemaakt, vrij van de verplichting het algemeen belang centraal te stellen.
Vanaf begin jaren tachtig zijn alle teugels, nodig voor de beteugeling van de financiële markten, los gelaten. Liberalisering noemde men dat. Het zou de tijdgeest zijn die daar om vroeg. Maar de totale vrijheid voor de wolven betekent de dood voor de schapen.
De financiële markten horen dienstbaar te zijn aan de echte economie. Immers in de echte economie wordt ons voedsel geproduceerd, worden onze huizen gebouwd, en wordt alles vervaardigd wat wij welvaart noemen.
De financiële markten produceren niets, of het moeten de bubbels in de economie zijn die ons steeds weer opbreken en miljarden kosten. Dat er op de beurzen jaarlijks meer ‘verdiend’ wordt dan door alle mensen bij elkaar met hard werken, is dan ook een bewijs van het perverse karakter van ons systeem.
De tijdgeest is volledig gekanteld. Ieder verstandig mens ziet dat er iets fundamenteel fout zit in ons systeem. De revenuen van het systeem vallen nu toe aan particulieren, maar loopt het systeem vast, dan draait de gemeenschap op voor de kosten.
Wereldwijd komen mensen in verzet tegen een onrechtvaardig, overleefd systeem. De 21ste eeuw vraagt om een nieuw systeem, een modern systeem dat recht doet aan menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.
De financiële markten zullen moeten worden beteugeld.
- Splits de banken in spaarbanken en zakenbanken.
- Voer een bankenbelasting in zodat de verantwoordelijken meebetalen.
- Schaf de bonussen in de hele bankenwereld af.
- Voer een belasting in op financiële transacties van flitskapitaal (Tobintax).
- Verbied financiële speculatie.
Emile Roemer, Voorzitter SP Tweede Kamerfractie
oktober 21st, 2011 om
Hoor/zie het nieuwste Occupy-protestlied op DeLiedjeskrant.nl:
http://www.deliedjeskrant.nl/liedje.php?recordID=59