In het dorp Dundo in Noord-Ghana zijn tien vrouwen bezig met onkruid wieden in een rijstveld. Het land is niet van hen, maar ze hebben het toegewezen gekregen door het dorpshoofd. De resultaten zijn indrukwekkend.
Fusiena Idrisso, moeder van zeven kinderen, werkt hard om iets goeds te maken van haar aanplant. In het vorig seizoen leverde dat 153 euro op. “Zoveel heb ik in mijn hele leven nog nooit verdiend”, zegt ze.
Sinds haar huwelijk veertien jaar geleden, was ze de meeste tijd huisvrouw. Soms werkte ze als dagloner bij andere boeren. Daarmee verdiende ze ongeveer 76 cent per dag.
Via een overheidsregeling krijgen mensen als Idrisso nu tijdelijk stukken ongebruikte landbouwgrond toegewezen. Ook krijgen ze technische steun bij het boeren.
De regeling richt zich met name op vrouwen en jongeren en bleek tot nu toe een succes. Met de eerste oogst die in augustus uit het initiatief voortkwam, werd de opbrengst van maïs en rijst in het noorden van Ghana bijna verdubbeld.
Volgens Wilson Dogbe, hoofd van het Rijstprogramma van het Landbouwonderzoeksinstituut Savannah in Noord-Ghana, heeft de regio ondanks extreme klimaatomstandigheden veel potentie op het gebied van voedselproductie.
Het initiatief behelst eigenlijk niet veel meer dan efficiënt landgebruik, zegt hij. Grondbezitters die grond braak hebben liggen, krijgen de mogelijkheid die grond te laten bewerken door geïnteresseerde dorpsbewoners. De eigenaar kan er ook voor kiezen zelf het land te bewerken. Doet hij dat niet, dan krijgt hij een deel van de oogst als vergoeding voor het landgebruik.
Als een ‘blok’ grond eenmaal geregistreerd is bij het ministerie van Voedsel- en Landbouw, levert de overheid tractoren, zaden, kunstmest en begeleiding. De boeren betalen daarvoor zodra de oogst is binnengehaald.
Idrisso zegt dat haar groep in het afgelopen seizoen 120 zakken rijst van 80 kilo heeft geoogst. “We werken met z’n tienen op dit blok. Iedereen heeft tien zakken gekregen. De overgebleven twintig zakken zijn naar het ministerie gegaan als betaling voor de geleverde diensten en middelen”, zegt ze.
Alle leden van Idrisso’s groep zijn vrouw en ze hebben geen opleiding. “We houden in de gaten of ze het juiste doen op het juiste moment”, zegt Dogbe over de bij het programma betrokken boerinnen. Inmiddels zijn in zestien districten in Noord-Ghana projecten gestart.
Isaiah Esipisu
Reageer op dit bericht