Plattelandsbewoners in Bangladesh die tot voort kort geen elektriciteit hadden, kiezen massaal voor goedkope zonne-energie.
Nizamuddin Sheikh (52), die een klein eetcafé heeft op de markt van Foilerhat in het district Bagerhat, vindt de 1900 taka (ruim 18 euro) die hij betaald heeft voor een installatie van 20 watt, inclusief zonnepanelen, batterij, regulator en een set lampen, de beste investering die hij ooit gedaan heeft.
“Voordat ik de set gekocht had, kon mijn restaurant alleen overdag open zijn. Nu ben ik ook ’s avonds open en mijn inkomen is verdubbeld”, zegt Nizamuddin. De installatie werd geleverd door Grameen Shakti, een zusterorganisatie van de Grameen Bank.
Nizamuddin moet 36 maanden lang 3,90 euro per maand betalen om de rest van het systeem af te betalen, maar dat kan volgens hem gemakkelijk.
Voor arm en rijk
“Als we uitleggen wat de voordelen van dit systeem zijn, zijn mensen erg geïnteresseerd”, zegt Habibur Rahman, regiomanager van Grameen Shakti in Bagerat. “En ze kunnen onder voordelige voorwaarden op afbetaling kopen.”
Mensen kunnen kiezen uit verschillende pakketten. De armsten betalen 10 procent van de totale kosten en de rest kunnen ze aflossen in 36 gelijke termijnen. Armere gezinnen kiezen meestal voor de set van 10 watt die 96 euro kost en geleverd wordt met een lamp van 5 watt die drie uur kan branden.
Mensen die wat meer te besteden hebben, kiezen krachtiger systemen. Zij betalen 35 procent van de aankoopprijs en lossen de rest in twaalf maanden af. Het duurste model van 135 watt kost 717 euro en levert vier uur onafgebroken stroom.
“De installaties zijn in trek vanwege de vele voordelen, maar ook omdat ze goedkoper zijn dan conventionele brandstoffen zoals kerosine en diesel. En er zijn nauwelijks onderhoudskosten”, zegt Abser Kamal van Grameen Shakti.
“In de dorpen kunnen kinderen nu langer studeren en winkeliers en huisvrouwen kunnen langer werken. Ze kunnen met het systeem ook hun mobiele telefoons opladen, die al een grote verandering in hun leven teweeg hebben gebracht.”
Geen belasting
Slechts 41 procent van de 142 miljoen Bengalezen is aangesloten op het nationale elektriciteitsnetwerk.
Grameen Shakti, een pionier op het gebied van groene energie, zette in 1996 al de eerste stappen op het gebied van zonne-energie en is nu de grootste distributeur van het ‘solar home system’ (SHS). Van de 1,1 miljoen systemen in het land, zijn er 700.000 door Grameen geleverd.
“We willen zonne-energie in elke hoek van het land en stimuleren dat ook door bedrijven voordelen de bieden”, zegt Muhammad Enamul Huq, de Bengalese minister van Energie.
Bedrijven die zonne-installaties leveren, hoeven vijftien jaar lang geen belasting te betalen en zijn vrijgesteld van importheffingen op materialen. Buitenlanders die werken aan zonne-energieprojecten hoeven de eerste drie jaar in het land geen inkomstenbelasting te betalen.
Vorig jaar heeft de regering het verplicht gesteld om op het dak van alle nieuwe huizen en bedrijfspanden zonnepanelen te installeren.
“Over tien jaar vieren we dat ons land vijftig jaar onafhankelijk is en dan hopen we dat alle dorpen duurzame energie gebruiken”, zegt M.A. Gofran, een Bengalese expert op het gebied van hernieuwbare energie.
Naimul Haq
Reageer op dit bericht