Historische beslissingen komen soms naar buiten op de vreemdste momenten. Zo ook het nieuws dat er in Nederland voorlopig geen tweede kerncentrale komt. Zo maar, tijdens de lunch: energiemaatschappij Delta ziet het niet meer zitten. En terecht.
Afgelopen zaterdag had ik ook al zo’n moment. Nietsvermoedend bladerde ik door de Volkskrant en zag plots Peter Terium, bestuursvoorzitter van energieproducent RWE, verklaren dat kernenergie in Nederland onhaalbaar is. ‘Je vindt nooit meer een bedrijf dat zo gek is daar nog geld in te steken’, zei Terium. Dezelfde Terium die stukloopt op het verzet tegen de bouw van een kolencentrale in de Groningse Eemshaven.
Zouden de hoge heren bij Delta het interview met Terium hebben gelezen en daaruit hun eigen conclusies hebben getrokken? RWE was zo ongeveer de enige energiegigant die Delta nog wel zo gek achtte om in een tweede Borssele te investeren. Het Franse EDF, de gedroomde partner voor de Zeeuwen, had zich volgens Delta al eerder teruggetrokken. Wat rest is een verzameling gesneuvelde illusies.
Minister Verhagen is nog steeds van plan een vergunning te verlenen voor een tweede kerncentrale. De kans dat hij nog deze kabinetsperiode zijn handtekening mag zetten, is met de ontwikkelingen van vandaag bijzonder klein geworden. Toch zou het goed zijn als Verhagen zijn conclusies trekt en het hoofdstuk kernenergie in Nederland definitief afsluit. Tenslotte heeft de minister ervoor geijverd kernenergie weer op de agenda te krijgen.
Aan hem nu de eer om dat ongedaan te maken en te kiezen voor schone energie. Verhagen weet maar al te goed dat windmolens niet op subsidie draaien, zoals Rutte ooit met veel gevoel voor drama verkondigde. Het zijn juist de kerncentrales die gespekt worden met belastinggeld. Het bewijs daarvoor is vandaag geleverd. Zonder financiële steun van de overheid is het bouwen van een kerncentrale gewoon niet haalbaar.
Geen tweede Borssele betekent geen levensgevaarlijke centrale erbij en geen extra berg kernafval. Dat is prachtig nieuws, zeker in het licht van de beslissing van Duitsland en België om alle kerncentrales te sluiten.
Het nee tegen een tweede kerncentrale betekent het einde van het nucleaire tijdperk in Nederland. Hoe snel het doek definitief valt, valt nog te bezien. Er is nog steeds de oude kerncentrale in Borssele. Wat mij betreft wordt samen met de plannen voor een tweede kerncentrale ook de rest van het nucleaire arsenaal bij het vuilnis gezet. Borssele dicht, geen nieuwe onderzoeksreactor in Petten en geen uitbreiding van verrijkingsfabriek Urenco. Het is tijd om de toekomst in te gaan met een duidelijke keuze voor schone methoden van energieopwekking. Aan Verhagen de eer om dit nieuwe, hoopgevende tijdperk in te luiden.
Jorien de Lege / Greenpeace
Reageer op dit bericht