RSS

Sportieve tips voor elke leeftijd

do, feb 9, 2012

Gezondheid en Voeding

Een actief leven heeft tal van voordelen: sport vermindert stress, het bezorgt je een slanke lijn, vermindert je risico op hartziekten, controleert je cholesterol, verlaagt bloeddruk en geeft je energie, welke leeftijd je ook hebt.

Door de gewoonte van lichaamsbeweging op te bouwen als je jong bent, zul je je hele leven fit blijven. Maar het is nooit te laat om te beginnen met sport. De meeste experts raden aan minstens een half uur per dag te bewegen om er gezondheidsvoordelen uit te halen. Dit moet een mix van cardio oefeningen zoals rennen of fietsen, krachttraining zoals het gebruik van gewichten en lenigheidactiviteiten zoals stretchen of yoga zijn.

Als dit allemaal te veel klinkt, omdat je het niet gewend bent om te sporten, kan het helpen te beginnen met korte periodes van beweging. Uit onderzoek blijkt dat degenen die drie keer per dag tien minuten sporten hetzelfde effect bereiken als iemand die een half uur aan een stuk sport. Het is wel belangrijk dat je je fitnessprogramma afstemt op je leeftijd, daarom geven we enkele specifieke tips voor elke leeftijd.

Twintigers
Nu leg je de basis voor je fitheid en gezondheid in de toekomst. Op deze leeftijd kun je doen wat je wilt. Experts raden aan om zes dagen per week te sporten, waarvan drie dagen cardiotraining en drie dagen waarop je je sterkte traint met gewichten. Op deze leeftijd bepaal je de toekomst van je botsterkte, spiersterkte en cardiovasculaire gezondheid.

Dertigers
Vaak is het voor deze vrouwen moeilijker om te sporten door de combinatie van een gezin, job en familiale verplichtingen. Door een zwangerschap zijn vaak je buikspieren zwakker en kamp je met babyvet. Probeer met pilates je buikspieren te verstevigen. Voor cardiotraining is joggen een goede optie, dat vraagt het minste tijd. Je kunt beste  ’s morgens sporten, dat versnelt je metabolisme de gehele dag.

Veertigers
Tijdens deze periode begint je metabolisme te vertragen en neemt je spiermassa af. Daarom wordt het belangrijker om met gewichten te trainen. Probeer hier drie sessies per week van af te werken. Op deze leeftijd loop je het meeste risico op blessures. Je kunt dus beter intensieve activiteiten als joggen en aerobics vermijden, pilates of yoga en fietsen zijn een betere optie.

Vijftigers
De symptomen van de menopauze komen vaak op rond je vijftigste, dit houdt vaak gewichtsveranderingen in, slapeloosheid, een hoge bloeddruk, warmteopvliegers en stress. Sporten als wandelen en yoga kunnen deze verminderen, blijkt uit onderzoek. Stretchen wordt des te belangrijker. Drie keer per week cardio oefeningen blijven belangrijk, maar kies voor iets leuks als dansen om niet verveeld te raken. Hoe ouder je wordt, hoe hoger het risico op een blessure. Oefeningen met gewichten blijven ook belangrijk voor krachttraining.

Zestigers
Onderzoekers ontdekten dat als je sport op je zestigste, je langer leeft dan een leeftijdsgenoot die weinig beweegt. Hierbij wordt cardio oefeningen minder belangrijk, je krachttraining moet toenemen.  Yoga en tai chi zijn goede opties, ze bevorderen je flexibiliteit en evenwicht.

Zeventigers
Zelfs op deze leeftijd is het belangrijk om te blijven bewegen. Probeer vijf dagen per week een half uur te sporten. Kies voor wandelen, zwemmen, lichte gewichten of yoga. Wees voorzichtig om blessures te vermijden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?