In rijke landen zouden de inwoners een belasting moeten betalen op ongezonde snacks en frisdranken. Dat stelt de Belg Olivier De Schutter, speciaal VN-rapporteur rond het recht op voedsel.
Het idee is niet nieuw. In Denemarken is vorig jaar al vetbelasting ingevoerd, en in de Verenigde Staten zijn ze van plan frisdranktaks in te voeren.
Volgens Olivier de Schutter, die een lijst van aanbevelingen opstelde en die vandaag heeft voorgelegd aan de Mensenrechtenraad in Genève, zal tevens de landbouwindustrie beteugeld moeten worden door subsidies voor vet-, zout- en suikerrijke producten af te schaffen.
“Recht op voedsel betekent niet enkel het recht om voldoende te eten, maar ook het recht op gezonde en redelijke voeding”, aldus de expert. “Bestaande voedingssystemen zijn er niet in geslaagd honger uit de wereld te helpen en hebben tegelijkertijd eetgewoontes aangemoedigd die een bron zijn van overgewicht, wat wereldwijd meer doden veroorzaakt dan ondergewicht”, zo staat er in het rapport te lezen.
Overgewicht
Wereldwijd lijden 1 miljard mensen honger terwijl 1,4 miljard anderen een overgewicht hebben veroorzaakt door ongezonde eetgewoonten. De Schutter citeerde onderzoek waaruit blijkt dat een belasting van 10 procent op frisdranken de omzet van die dranken met meer dan 10 procent zou doen dalen. Hij stelt voor om de inkomsten van die belastingen aan te wenden om gezonde voeding te subsidiëren. (Via)
Reageer op dit bericht