De meeste gletsjers krimpen onder impuls van de opwarming van het klimaat, maar wetenschappers hebben in de Himalaya gletsjers ontdekt die tussen 1999 en 2008 in massa zijn toegenomen.
De gletsjers liggen op de bergketen Karakoram. Ze hebben tot hiertoe minder bijgedragen tot het stijgen van het zeeniveau dan aanvankelijk verwacht werd.
Het ijs zou volgens het onderzoek van de Franse universiteit van Grenoble met tien tot twintig centimeter aangedikt zijn in een periode van ongeveer tien jaar. Daarmee hebben de gletsjers de globale trend niet gevolgd.
Aangezien de bergketen afgelegen ligt, was het niet eenvoudig om de evolutie te bestuderen. De bergen liggen op de grenzen van China, India en Pakistan. De op één na hoogste berg ter wereld, K2, behoort tot deze keten.
Na de poolkappen omvat de Himalaya de grootste hoeveelheid ijs en honderden miljoenen mensen zijn hiervan afhankelijk. De gletsjers zijn redelijk bijzonder omdat ze bedekt zijn door lagen rotsstukken. Dat vormt een extra factor in de evolutie van de gletsjers. Ook de lawines van omringende bergen doen de gletsjers aandikken.
Een eerdere studie toonde in februari al aan dat de gletsjers in de Himalaya minder snel smelten dan gevreesd werd.
Reageer op dit bericht