RSS

Greenpeace lanceert derde Energy [R]evolution Scenario

We kunnen oncontroleerbare klimaatverandering tegengaan en tegelijkertijd de groeiende wereldbevolking van voldoende energie voorzien. Dat blijkt weer uit de nieuwste versie van het Greenpeace Energy [R]evolution Scenario dat vandaag verschijnt. In 2050 kan de wereldeconomie van haar fossiele verslaving zijn afgekickt en vrijwel volledig draaien op schone energiebronnen, zoals zon, wind en aardwarmte. Mits we vanaf nu écht inzetten op schone energie.

De revolutie is al begonnen
Het Energy [R]evolution Scenario (pdf), dat tot stand kwam in samenwerking met gerenommeerde onderzoeksinstituten, begint met goed nieuws: eind 2010 werd wereldwijd al 30 procent meer windenergie opgewekt dan Greenpeace in 2007 voorspelde. Een duidelijke indicatie dat de vorige versie van ons scenario niet alleen realistisch was, maar dat we zelfs wat te voorzichtig zijn geweest met onze voorspellingen. Ook met zonne-energie gaat het goed; in veel landen is het installeren van zonnepanelen al voordeliger dan het afnemen van zogenoemde grijze stroom bij een energiebedrijf.

Investeringen nodig
Om de opwarming van de aarde onder de 2 °C te houden, moet de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas CO2 na 2015 gaan dalen. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn grote investeringen nodig in schone energiebronnen. Zo kunnen we niet alleen onze apparaten laten draaien op groene stroom, maar ook meer elektrisch gaan rijden en onze huizen op duurzame wijze verwarmen.

Zo’n energierevolutie lijkt misschien een kostbare zaak, maar ze levert uiteindelijk juist geld op. De investeringen die nodig zijn voor een omschakeling naar schone energie worden namelijk ruimschoots goedgemaakt door de besparingen op fossiele brandstoffen, die alsmaar duurder worden. In 2050 liggen de elektriciteitsprijzen in ons scenario bijna 50 procent lager dan ze zouden zijn als we doorgaan met het bouwen van kolen- en kerncentrales.

Zuinigheid loont
Een van de belangrijkste manieren om de CO2-uitstoot en de kosten naar beneden te brengen, is het efficiënter omspringen met energie. Handige besparingen, die te vinden zijn in ons scenario, kunnen leiden tot 30 procent minder elektriciteitsgebruik in 2050.

Een van de belangrijkste manieren om de CO2-uitstoot en de kosten naar beneden te brengen, is het efficiënter omspringen met energie. Handige besparingen, die te vinden zijn in ons scenario, kunnen leiden tot 30 procent minder elektriciteitsgebruik in 2050.

  • Lees het volledige Energy [R]evolution Scenario 2012 hier (pdf) of de samenvatting.(pdf)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?