Domino’s Pizza zal uiterlijk juli 2014 geen plofkip meer gebruiken op haar pizza’s. Dat bevestigde zij vandaag aan Wakker Dier. Domino’s Pizza is het vijfde A-merk dat belooft op korte termijn over te stappen op de één ster norm van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.
Eerdere toezeggingen kwamen van Unilever, Struik, Olvarit en Wagner Pizza. Gisteren kondigden de supermarkten aan dat ze uiterlijk 2020 plofkipvrij zullen zijn. Hierop heeft Wakker Dier de supermarkten gemeld haar plofkipcampagne tegen de supermarkten op volle kracht door te zetten: “2020 is niets meer dan tijdrekken”. Wakker Dier vindt dat de supermarkten net als de A-merken binnen één tot drie jaar plofkipvrij kunnen zijn.
Dierenwelzijn
Van alle soorten vee die voor vlees worden gehouden, scoort de gangbare vleeskip, de ‘plofkip’, het slechtst op dierenwelzijn. Plofkippen leven met ongeveer 15 tot 20 anderen op één vierkante meter in dichte stallen. Door het leven in de eigen uitwerpselen, krijgen zij vaak last van pijnlijke ontstekingen aan poten en borst.
In zes weken tijd groeit de plofkip van 50 gram uit naar een gewicht van meer dan 2 kilo. Dit is vier keer sneller dan in 1950. Door deze zeer snelle groei lijden veel dieren aan pijnlijke aandoeningen die hun welzijn ernstig aantasten. De groei van de poten, het skelet en organen blijft achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg.
De European Food Safety Authority dringt aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. Vlees van langzamer groeiende kippen kost circa 4,8 cent per kipfilet meer. Deze kippen hebben nauwelijks tot geen last van bovenstaande welzijnsproblemen en veel minder antibiotica nodig.
Kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming groeit langzamer, heeft meer ruimte met een overdekte uitloop en heeft haast geen last van voetzweren en borstblaren.
Reageer op dit bericht