De Malediven hebben op de Rio+20 top aangekondigd dat ze het grootste zeereservaat van de wereld zullen creëren om de visserij en de biodiversiteit te beschermen. Het nieuwe beleid zal alleen duurzame en milieuvriendelijke visserij toestaan.
“Ik wil graag aankondigen dat de Malediven vandaag het eerste land zijn dat een zeereservaat wordt,” zei president Mohamed Waheed in een speech. “Het zal het grootste zeereservaat in de wereld worden. Dit beleid zal alleen duurzame en milieuvriendelijke visserij toestaan. Het zal diepzeevissen, sleepnetvissen en andere destructieve technieken verbieden,” aldus president Mohamed Waheed. Hij verwees naar een vistechniek waarin een net in de vorm van een zak wordt gebruikt om vissen en andere vangst te verstrikken.
Waheed voegde toe: “Nu al zijn de Malediven een heiligdom voor haaien, schildpadden en veel andere vissoorten in de Indische Oceaan. Handel in deze producten is nu illegaal in de Malediven.”
Hij vertelde niet hoe groot het reservaat zou worden, maar zei, “We kunnen het op korte termijn doen. Ik hoop het binnen vijf jaar te kunnen realiseren.”
Belangrijk besluit
Sue Lieberman, adjunct directeur van de Pew Environment Group, een Amerikaanse non-overheid organisatie, zei dat de aankondiging “hele mooie en belangrijke beslissing is” , aangezien een zeereservaat een zwaardere status is dan een beschermd zeegebied.
“Technisch gezien is een zeereservaat een gebied waarin geen winningindustrie is, er is geen industriële visserij en geen mijnbouw. Het betekent niet dat recreatief vissen en varen verboden is,” vertelde ze aan AFP. “Het is net als een nationaal park op het land is.”
“Wat hij aangeeft impliceert hun hele ‘exclusieve economische zone’. De EEZ, exclusieve economische zone, is het zeegebied dat door een land geclaimd kan worden om de bronnen van de zee te benutten, tot een limiet van 200 zeemijlen rond de kusten.
“De Malediven is dan wel een kleine eilandengroep, maar het is een groot land als je hun oceaan meetelt,” aldus Sue Lieberman.
Reageer op dit bericht