Directe buitenlandse investeringen moeten vooral oog hebben voor de duurzame ontwikkeling in het ontvangende land. Dat stelt de VN-handelsorganisatie Unctad in zijn jaarrapport.
“Dit is een nieuwe zienswijze”, zegt de Argentijnse econoom Fernando Porta van onderzoekscentrum Redes. “Men pleit voor een nieuw soort investeringsbeleid dat zich niet enkel bekommert om het aantrekken van investeringen maar ook om het maximaliseren van hun verhoopte effect.”
De investeringsakkoorden houden steeds meer rekening met de belangen van het ontvangende land, zegt Porta. “Het gaat erom een gunstig investeringsklimaat te creëren en tegelijk een expliciete ontwikkelingsagenda aan te houden.”
Nieuwe indicator
Het Unctad-rapport, dat gisteren (donderdag) werd gepresenteerd, lanceerde een nieuwe indicator die de directe buitenlandse investering aan haar gevolgen voor de ontwikkeling wil koppelen. “Vroeger waren de indicatoren vooral kwantitatief. Men probeert dit nu te verbeteren”, zegt Porta.
Volgens het rapport zijn de directe buitenlandse investeringen vorig jaar met 16 procent gestegen ten opzichte van het jaar voordien. De ontwikkelingslanden en de zogeheten overgangseconomieën zijn goed voor de helft van die kapitaalstroom.
De investeringen in China en India stegen maar in westelijk Azië en het Midden-Oosten vielen ze terug. In Afrika gingen de investeringen hoofdzakelijk naar de regio ten zuiden van de Sahara, vooral naar Nigeria en Zuid-Afrika; Noord-Afrika viel terug.
In Latijns-Amerika noteerde Zuid-Amerika een stijging met 34 procent, terwijl Centraal-Amerika zich met 4 procent tevreden moest stellen. Vooral in Brazilië en Colombia groeiden de buitenlandse investeringen fors.
Marcela Valente
juli 9th, 2012 om
Als men nu eens alle investeringen in de Belo Monte Dam zou intrekken? Dan voorkomen we alvast de genocide van 21 dorpen van de Indianen daar. En een ecologische ramp. Ze werden compleet genegeerd op de Rio top. Een schande. Laat iedereen het weten: groene economie is soms het excuus voor volkeren moord en landroof!!! Van de allerzwaksten van de planeet natuurlijjk: de inheemse stammen in het Braziliaans regenwoud. Google maar! Vertel het aan de kranten, magazines, tv, radio, scholen. . . Boycot die dam! Of verander het woord groene economie in neo-kolonialisme