Bomen, struiken en ander groen in de stad zuiveren schadelijke stoffen tot acht maal zo goed als tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in het tijdschrift Environmental Science & Technology.
Wetenschappers van de Lancaster University onderzochten specifiek welk effect het stadsgroen had op stikstofdioxide en fijn stof, twee vervuilers die schadelijk zijn voor de mens en in veel steden de veilige drempels overschrijden.
Eerder onderzoek schatte de impact van stadsgroen op zo’n 5 procent. Maar de wetenschappers concentreerden zich op het effect van groen in “stedelijke kloven”: smalle straten tussen hoogbouw waar de lucht blijft hangen. Hun metingen geven een heel ander resultaat: de doordachte plaatsing van gras, klimplanten of bomen in dergelijke kloven vermindert de concentratie van stikostofdioxide met 40 procent en fijn stof met 60 procent, veel meer dus dan wat tot nog toe gedacht werd.
De auteurs zien vooral een groot potentieel voor klimplanten, omdat die grote oppervalkken kunnen bedekken zonder extra plaats in te nemen. Ook bomen kunnen effectief zijn, maar enkel als ervoor gezorgd wordt dat ze geen vervuilde lucht vasthouden onder hun bladerdek.
Reageer op dit bericht